Züheyr b. Ebî Sülmâ'nın divanında yer alan dini motifli ifadeler ve insani değerler
Expressions with religious motives and human values in Zuheyr b. Ebî Sülmâ's divan
  1. Tez No: 772950
  2. Yazar: MAHMUT ARAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Arap edebiyatı, Züheyr b. Ebî Sülmâ, Şiir, Dini motifli ifadeler, İnsani değerler, Arabic Literature, Züheyr b. Ebî Sülmâ, divan-ü Züheyr b. Ebî Sülmâ, poem, expressions with religious motives, human values
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Cahiliye döneminin ünlü şairlerinden ve mu'allaka-ı Sab'a'nın sahiplerinden biri olan Züheyr b. Ebî Sülmâ'nın divanında yer alan dini motifli ifadelere ve insanî değerlere dair bu çalışmada söz konusu değerler araştırılıp tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda Şairin divanına yazılan Ebü'l Abbas Sa'leb'in (ö. 291/904) Şerhu divani Züheyr b. Ebî Sülmâ adlı eser temel kaynak olarak alınmış ve divana dair kaleme alınan diğer şerhlerden de istifade edilmiştir. Çalışmada Şairin divanında edebi bir üslupla dile getirdiği dini ve insanî değerler tespit edilerek açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışma giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş kısmında Cahiliye döneminde yaşayan Arapların dini inançları ve ahiret anlayışlarına dair bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde şairin hayatı, eserleri ve divanı genel bir şekilde ele alınmıştır. İkinci bölümde ise şairin divanında yer alan dini motifli ifadeler ve insanî değerleri ihtiva eden beyitler tespit edilerek açıklanmaya çalışılmıştır. Bu çalışmayla cahiliye dönemindeki dini ve ahlaki değerlerin durumu ve toplumdaki yansımalarına dair daha geniş çalışmalara bir nebze de olsa katkıda bulunulması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study on expressions with religious motives and human values in Züheyr b. Ebî Sülmâ's divan, who is a poet of the age of ignorance and one of the authors of Mu'allaka-ı Sab'a, the values in question were investigated and tried to be determined. In this context, the work named Ebü'l-Abbas Sa'leb'in Şerhu divani Züheyr b. Ebî Sülmâ, written in the poet's divan, was taken as main source and other exegeses that were written regarding to divan were also used. In this study, religious and human values, the poet uttered with a literary tone in his divan, were tried to be determined and explained. This study consists of an abstract, entry and two chapters. In the entry part, information about Arab's, lived in the age of ignorance, religious believes and sense of afterlife were given. In the first chapter, poet's life, works and divan were discussed in a general way. In the second chapter, expressions with religious motives and couplets involving human values were tried to be determined and explained. With this study, it was aimed to make a bit of a contribution to wider studies about the situation of religious and moral values and reflections in society in the age of ignorance.