Tanrı tasavvurunda antropolojik yaklaşım
Anthropolygic approach to the imagine of God
  1. Tez No: 772949
  2. Yazar: YEŞİM AY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÜNVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tanrı, Tasavvur, Kültürel Antropoloji, Teşbih, Tenzih, God, Tasavvur, Cultural Anthropology, Tasbih, Tenzih
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Allah tasavvurunu insanlar bilgi kaynaklarını kullanarak oluştururlar. Bu tasavvur İslâm'da vahiy merkezli oluşmuş olsa da süreç içerisinde birçok unsurun etkisi altında kalmış olabilir. Tezdeki problem ise İslâm kelamında ortaya çıkan: ''Farklı Allah tasavvurlarının beşerî kökenleri var mıdır.'' sorusudur. Bu çalışmada farklı Allah tasavvurlarına sahip kelamcılar belirlenerek onların hayatları ve görüşleri kültürel antropoloji yöntemi çerçevesinde ele alınarak incelenmiştir. Amaç ise bu kelamcıların Allah tasavvurlarının oluşumunda etkisi olan beşerî unsurları tespit etmektir. Yapılan inceleme sonucunda Allah'a dair tasavvurların oluşumunda inançların, insanların içinde bulundukları çevrenin, aldıkları eğitimin, yaşadıkları siyasi ortamın ve kişisel özelliklerinin dolaylı olarak etkili olduğunu gördük. Bununla birlikte dinin kaynakları sabittir ve temel belirleyici bu kaynaklar olmuştur. Allah'ın varlığı, birliği, yaratıcılığı, âlem ile olan ilişkisi gibi konularda temel belirleyici olan dinî metinlerdir. Fakat Allah'ın nasıl bir varlık olduğu, sıfatlarıyla olan ilişkisi, dini metinlerde yer alan ve adına haberî sıfatlar dediğimiz insanbiçimci olarak anlaşılmaya müsait olan ifadelerin yorumlanması noktasında beşerî unsurların devreye girdiği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
People create the vision of God by using their information resources. Although this conception was based on revelation in Islam, it may have been under the influence of many factors in the process. The problem in our thesis is the question of whether the different conceptions of God that emerged in Islamic theology have human origins. In this study, theologians with different conceptions of God were identified and their lives and views were examined within the framework of the cultural anthropology method. The aim is to identify the human elements that have an effect on the formation of these theologians' conceptions of God. As a result of our examination, we have seen that beliefs, the environment in which people live, the education they receive, the political environment they live in and their personal characteristics indirectly affect the formation of their conceptions of God. However, the sources of religion are fixed and these sources have been the main determinant. Religious texts are the main determinants in matters such as the existence, unity, creativity and relationship of Allah with the universe. However, we have found that human factors come into play in terms of what kind of a being God is, his relationship with his attributes, and the interpretation of expressions in religious texts that are suitable to be understood as anthropomorphic.