Türkiye'deki trafik kazalarının sosyal güvenlik sistemine etkileri
Financial effects of traffic accidents in Türkiye on the social security system
- Tez No: 772960
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM İRDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sigortacılık, Trafik, Insurance, Traffic
- Anahtar Kelimeler: Trafik Kazaları, Sosyal Güvenlik, Maluliyet, Ödeme, Traffic Accidents, Social Security, Disability, Payment
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Trafik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ulaşım Güvenliği ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın amacı 6111 sayılı Kanunla 5510 sayılı Kanunda değişiklik yapılması sonucunda, trafik kazaları geçiren kazazedelerin sağlık harcamalarının sosyal güvenlik sistemlerine etkileri ile hizmet sözleşmesiyle ya da bağımsız çalışan bireylerin görevleri veya işleri sebebiyle ulaşımları sırasında geçirmiş oldukları trafik kazaları sonucunda yapılan sosyal yardımların sosyal güvenlik sistemi üstündeki etkilerini incelemektir. Yapılan araştırma kapsamında literatürde bu konuyla ilgili yeterli düzeyde akademik çalışmanın olmadığı tespit edilmiştir. Bu doğrultuda tez çalışmasının konusu alan yazına katkı sağlayacaktır. Yapılan bu araştırma Türkiye'deki trafik kazalarının sosyal güvenlik sistemine mali etkilerinin tespit edilmesi amaçlamaktadır. Araştırmada Kolmogorov-Simirnov testinin yanında Kruskal Wallis testleri yapılmış ve elde edilen veriler SPSS 22 programı ile değerlendirilmiş ve bu verilere göre analiz sonucu olarak yıl bazlı kişilere ödenen maluliyet tutarlarının yanında yıl bazlı olarak günümüze yaklaştıkça maluliyete ilişkin ödenen tutarların azaldığı görülmektedir. Bu durumun nedeni teknolojinin gelişmesi ve ödenen tutarlarına ilişkin farkındalığın artması ile birlikte ödenen tutarların daha bilinçli şekilde ödemeye konu edildiği olarak düşünülebilir. Maluliyet oranları bazında kişilere ödenen tutarlarının incelenmesi sonucunda maluliyet oranı arttıkça kişilere ödenen ortalama tutarların da arttığı görülmüştür. Maluliyet oranının artmasına karşılık kişi bazlı azalma gözlemlense de bu durumun maliyet açısından ortalama tutarlarda azaltıcı yönde etki yaratmadığı görülmektedir. Maluliyet oranlarının yıllara göre değişiminin incelenmesi sonucunda maluliyet oranlarına ilişkin grup aralıkları, grupların homojenliği ve oranların frekansına bağlı olarak düzenlenmiştir. Maluliyet oranları yıllara göre incelendiğinde genel anlamda 2014 ve öncesinden günümüze kadar olan kısımda 0-15 maluliyete sahip bireylerin örneklem içindeki rasyolarının yıl bazlı dengeli düzeyde olduğu, diğer bir deyişle yıldan bağımsız bu oran grubundan her yıl belirli düzeyde hasar gözlemlendiği ve buna karşılık ödeme yapıldığı görülmektedir. Bu oran haricinde yıl bazlı dağılımın yine 20,1-30 ile 30,1-40 arasındaki maluliyet oranları üzerinde yoğunlaştığı görülmektedir. Yıllara göre maluliyet oranlarındaki dengenin bozulmaması nedeniyle de yapılan analizin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görülmektedir. Maluliyet oranlarının gelire giriş öncesindeki ve sonrasında netleşen ödeme tutarlarının betimsel incelemesi sonucunda gelire giriş öncesinde yapılan ödeme tutarı ile maluliyet durumu netleştikten sonra yapılan ödeme tutarları, maluliyetin netleşmesi sonrasında ödenen tutarlar ile gelire giriş öncesi yapılan ödeme tutarları arasındaki farkın maluliyet oranı arttıkça daha da büyüdüğü görülmektedir. Gelire giriş öncesinde ödenen tutar, netlik kazanmayan bir süreç üzerinden hesaplanan ve ödenen bir tutar olması nedeniyle bu aşamada maluliyetin netleşmesi sonrasındaki ödenecek tutara etkisi açısından herhangi bir varsayım yapılamamaktadır. Dolayısıyla maluliyet oranından bağımsız gelire giriş öncesinde 12.800 TL-22.000 TL bantlarında ödenen tutarların, maluliyet netleştikten sonraki halinde yaklaşık 5 katına çıkabildiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the effects of all traffic accident victims on social security systems in terms of health expenditures, as a result of the amendments made to the Law No. 5510 with the Law No. 6111, and the social security impacts of the individuals who work independently, during their transportation due to their duties or jobs, and the social costs incurred as a result of traffic accidents. It was determined as to examine the effects of benefits on the social security system. Within the scope of the research, it has been determined that there is not enough academic study on this subject in the literature. For this purpose, the subject of this thesis will make a positive contribution academically. This research aims to determine the financial effects of traffic accidents on the social security system in Turkey. In line with the findings obtained from the research; As a result of examining the annual disability amounts paid to individuals, it is seen that the amount paid for disability decreases as the year-based approaches today. The reason for this situation can be considered as the fact that the amounts paid are subject to payment more consciously with the development of technology and the increase in awareness about the amounts paid. As a result of examining the amounts paid to individuals on the basis of disability rates, it was seen that the average amount paid to individuals increased as the disability rate increased. Despite the increase in the disability rate, a decrease is observed on a person-based basis, but this situation does not seem to have a decreasing effect on average amounts in terms of costs. As a result of examining the changes in disability rates by years, group intervals regarding disability rates were arranged depending on the homogeneity of the groups and the frequency of the rates. When the disability rates are analyzed by years, it is seen that the ratios of individuals with 0-15 disability in the sample are at a balanced level on a yearly basis, in general terms from 2014 and before, to the present;Apart from this rate, it is seen that the year-based distribution concentrates on the disability rates between 20.1-30 and 30.1-40. It is seen that the analysis made is not statistically significant due to the fact that the balance in disability rates by years is not deteriorated. As a result of the descriptive analysis of the payment amounts made before and after the income entry of the disability rates, it is seen that the difference between the payment amount made before the income entry and the payment amounts made after the disability status is clarified, the amounts paid after the disability is cleared and the payments made before the income becomes larger as the disability rate increases. Since the amount paid before income entry is an amount calculated and paid over a process that has not been clarified, no assumptions can be made at this stage in terms of its effect on the amount to be paid after the disability is settled. Therefore, it is seen that the amounts paid in the bands of 12.800 TL -22.000 TL before the income independent from the disability rate can increase approximately 5 times after the disability is cleared.