Prostat kanseri tanısında osteopontin ve anjiyogenez parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of osteopontin and angiogenesis parameters in the diagnosis of prostate cancer
  1. Tez No: 773113
  2. Yazar: BÜŞRA ECER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat Kanseri, anjiyogenezis yolağı, tumstatin, prostate cancer, angiogenesis pathway, tumstatin
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışmada Prostat Kanseri, benign prostat hiperplazisi(BPH) ve sağlıklı hastalarda anjiyogenezis parametrelerinden Osteopontin, Trombospondin-1(TSP-1), Endostatin ve Tumstatin düzeyleri ile PSA, LDH düzeyleri ölçmeyi, bu parametrelerin tanıdaki yeri ve tümör yaygınlığı ile ilişkisini araştırmayı hedefledik. Yöntem: Çalışma 33 Prostat Kanseri, 29 BPH ve 30 sağlıklı kontrol grubu bireyler üzerinde yapıldı. Osteopontin, TSP-1, Endostatin ve Tumstatin düzeyleri Elisa yöntemi ile, LDH kolorimetrik yöntemle ve PSA elektrokemilüminensans yöntemi ile ölçüldü. Veriler gruplar arasında birbirleri ile ve klinik veriler ile karşılaştırıldı. Bulgular: Prostat Kanseri grubunda Osteopontin düzeyleri BPH ve kontrol grubundan anlamlı düzeyde yüksek (sırasıyla, p.05). Sonuç: Görülme sıklığı artarak önemli bir halk sağlığı problemi haline gelen Prostat Kanserinin tanı sürecinde PSA'ya ek olarak yeni biyobelirteçlere ihtiyaç vardır. Çalışmamızda ölçülen parametrelerin hastalığın yaygınlığını gösteren PIRADS skoru ve tümörün agresifliğini gösteren ISUP değerleri ile ilişkisi bulunduğundan, bu parametrelerin tanı sonrası evreleme ve prognozu belirlemede yardımcı olabileceğini ve anjiyogenezis inhibitörleri bu alanda kullanılabilecek umut verici parametreler olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to measure the angiogenesis parameters of Osteopontin, Thrombospondin-1 (TSP-1), Endostatin and Tumstatin levels, as well as PSA, LDH levels in prostate cancer, benign prostatic hyperplasia (BPH) and healthy patients, and to investigate the place of these parameters in diagnosis and their relationship with tumor prevalence. Materials and Methods: The study was conducted on 33 prostate cancer, 29 BPH and 30 healthy control individuals. Osteopontin, TSP-1, Endostatin and Tumstatin levels were measured with the Elisa method, LDH with the colorimetric method and PSA with the electrochemiluminescence method. Data were compared between groups with each other and with clinical data. Results: In the prostate cancer group, Osteopontin levels were significantly higher than the BPH and control groups (p.05). Conclusion: In addition to PSA, new biomarkers are needed in the diagnosis process of prostate cancer, which has become an important public health problem with an increasing incidence. Since the parameters measured in our study were associated with the PIRADS score, which indicates the extent of the disease, and the ISUP values, which indicates the aggressiveness of the tumor, we think that these parameters may help in determining the staging and prognosis after diagnosis, and angiogenesis inhibitors are promising parameters that can be used in this field.