Nörotrofik ve vasküler büyüme faktörlerinin serum düzeylerinin şizofreni hastalarında araştırılması
Investigation of serum levels of neurotrophic and vascular growth factors in patients with schizophrenia
  1. Tez No: 773127
  2. Yazar: ŞEYDA NART
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF TATLIDİL YAYLACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, EGF, IGF-1, GDNF, Schizophrenia, EGF, IGF-1, GDNF
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Araştırmamızın amacı; GDNF, IGF-1 ve EGF serum düzeylerinin şizofreni hastalarının akut ve remisyon dönemlerindeki tespiti ve bunun sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılarak incelenmesi ile bu belirteçlerin yapısal ya da durumsal belirteç olarak kullanılıp kullanılamayacağını saptamaktır. Yöntem: Çalışmamız DSM 5'e göre Şizofreni tanısı konulan ve atak döneminde olan 44 hasta ile 44 sağlıklı kontrol üzerinde yürütüldü. Hastalardan araştırılması planlanan belirteçlere bakılmak üzere başvuru sırasında, 4. ve 8. haftalarda kan örneği alındı ve PANSS uygulandı. Kontrollerden de araştırılması planlanan belirteçlere bakılmak üzere bir kez kan örneği alındı. Bulgular: Şizofreni hastalarında ilk başvuru anında, tedaviden sonra 4. ve 8. haftalardaki serum EGF düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Şizofreni hastalarında kontrol grubuna göre serum GDNF düzeyinde anlamlı farklılık sadece 8. haftada bulunurken; serum IGF-1 düzeyinde anlamlı farklılık 4. ve 8. haftada bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda hastalarda serum EGF düzeylerinin kontrol grubundan düşük olması ve antipsikotik tedavi sonrasında anlamlı bir değişim göstermemesi, EGF'nin yapısal bir biyobelirteç adayı olabileceğini düşündürmektedir. Şizofreni hastalarında başvuru sırasındaki serum GDNF düzeyi ile PANSS pozitif alt ölçek puanı arasında ve 8. haftadaki serum GDNF düzeyi ile PANSS toplam ve negatif alt ölçek puanları arasında negatif korelasyon bulunması, tedavi alan hastalarda GDNF düzeyinin hastalık şiddetini öngörebileceğini, GDNF'nin durumsal bir biyobelirteç adayı olabileceğini düşündürmektedir. Şizofreni hastalarında 8. haftadaki PANSS toplam ve negatif alt ölçek puanları ile serum IGF-1 düzeyinin negatif korelasyon gösterdiği saptanmıştır. Ek olarak IGF-1'in şizofreni etyolojisinde rol oynayabileceği, aynı zamanda durumsal bir belirteç adayı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our research is to determine serum levels of GDNF, IGF-1 and EGF in patients with schizophrenia during the acute and remission periods by comparing them with the healthy control group and to reveal whether these markers can be used as state or trait biomarkers (GDNF, IGF-1 and EGF) . Material and methods: Our study was conducted with 44 patients who were diagnosed with schizophrenia according to DSM 5 and in the acute phase, and 44 healthy controls. To look at the markers planned to be investigated, blood samples were taken from the patients and controls at the time of admission, 4th and 8th weeks of study, respectively. PANSS was also applied to the patients. Results: Serum EGF levels were found as significantly lower in schizophrenia patients at the time of first admission, at 4th and 8th weeks after treatment, compared to the control group. While a significant difference in serum GDNF level in schizophrenia patients compared to the control group was found only at the 8th week; significant difference in serum IGF-1 level was found at the 4th and 8th weeks. Conclusion: According to our study, the fact that serum EGF levels were lower in patients than in the control group and did not show a significant change after antipsychotic treatment suggests that EGF may be a trait biomarker candidate. In patients with schizophrenia, negative correlation between serum GDNF level and PANSS positive subscale score at the admission, and negative correlation between serum GDNF level and PANSS total and negative subscale scores at 8th week suggests that GDNF levels can predict disease severity in patients receiving treatment, and that GDNF may be a state biomarker candidate. It was found that at 8th week PANSS total and negative subscale scores and serum IGF-1 levels were negatively correlated in patients with schizophrenia. In addition, it is thought that IGF-1 may play a role in the etiology of schizophrenia and may also be a candidate for a state biomarker.