Maske ile ventilasyonda Z-E ve C-E maske tutuş tekniklerinin etkinlik açısından karşılaştırılması
Comparison of Z-E and C-E Mask Holding Techniques in terms of Efficiency in Mask Ventilation
  1. Tez No: 773217
  2. Yazar: MEHMET MUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRGÜL YELKEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: maske ile ventilasyon, Z-E tekniği, C-E tekniği, hava yolu yönetimi, mask ventilation, Z-E technique, C-E technique, airway management
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Hava yolu yönetimi, hastane ve hastane dışı şartlarda kişinin hava yolu açıklığını sağlayarak oksijenizasyonunu sürdürmek amacıyla yardımcı hava yolu araçları ve/veya tekniklerin kullanılmasıdır. Çalışmamızda, maske ile ventilasyon uygulamasında yeni bir teknik olan çift el Z-E maske tutuş tekniğini tanımladık. Ayrıca, bu tekniğin etkinliğini belirlemeyi ve yaygın olarak kullanılan klasik çift el CE maske tutuş tekniği ile etkinlik açısından karşılaştırmayı amaçladık. Çalışmaya genel anestezi altında elektif cerrahi operasyon planlanan 150 hasta dâhil edilmiştir. Hastalar iki eşit gruba ayrılıp kimin hangi gruba dahil olacağı olasılıklı örnekleme yöntemlerinden basit rastgele örnekleme yöntemi kullanılarak kura ile belirlenmiştir. Hastalara anestezi indüksiyonu verildikten sonra, hastada SPO2'nin %90 ın altına düşmemesi veya gözlemlenebilir etkin göğüs hareketlerinin olması veya yeterli ekspiratuar tidal volümün oluşturulması (>4-6mL/kg) hedeflenerek karşılaştırmalı maske tekniklerine geçildi. Hasta gruplarından birinde C-E, diğerinde Z-E tekniği ile havalandırma işlemine başlandı. Belirlenen hedeflere ulaşamayan ve/veya birinci dakikasını tamamlayan hastalarda TVexp, SpO2, Ppeak, ETCO2 değerleri kayıt altına alındıktan sonra diğer maske tekniğine geçildi. İkinci dakikanın sonunda TVexp, SpO2, Ppeak, ETCO2 değerleri tekrar kayıt altına alındı. Her iki grupta da Z-E tekniği uygulanan hastaların TVexp değerleri, C-E tekniği uygulanan hastalara kıyasla anlamlı olarak yüksek tespit edildi. Çalışmamızda, maske ile ventilasyonda yeni bir teknik olarak tanımladığımız çift el Z-E maske tutuş tekniğinin, klasik çift el C-E maske tutuş tekniğine kıyasla daha iyi maske sızdırmazlığı sağladığı ve daha iyi hava yolu açıklığı sağlayarak daha etkin bir ventilasyon sağladığı sonucuna ulaştık. Sonuç olarak etkin bir ventilasyon ile olası komplikasyonların önüne geçilebilmektedir. Ventilasyonun etkinliğini arttırmak için biz de çift el Z-E maske tutuş tekniğini geliştirdik ve bu tekniğin potansiyel faydalarından bahsettik. Uygulayıcıların belirttiğimiz avantajları göz önüne alarak maske ile ventilasyon uygulamalarında savunduğumuz bu yeni tekniği dikkate almalarını öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
Airway management is the use of assistive airway devices and/or techniques to maintain oxygenation by maintaining airway patency in hospital and out-of-hospital conditions. In our study, we described the two-handed ZE mask holding technique, which is a new technique in mask ventilation. In addition, we aimed to determine the effectiveness of this technique and compare it with the widely used classical double-handed C-E mask holding technique in terms of effectiveness. 150 patients who were planned for elective surgery under general anesthesia were included in the study. The patients were divided into two equal groups and who would be included in which group was determined by drawing lots using the simple random sampling method, one of the probability sampling methods. After anesthesia induction was given to the patients, comparative mask techniques were used, aiming for SPO2 to not fall below 90% or to have observable effective chest movements or to create sufficient expiratory tidal volume (>4-6mL/kg). Ventilation was started with the C-E technique in one patient group and the Z-E technique in the other. After recording TVexp, SpO2, Ppeak, ETCO2 values in patients who could not reach the determined targets and/or completed the first minute, the other mask technique was started. At the end of the second minute, TVexp, SpO2, Ppeak, ETCO2 values were recorded again. In both groups, the TVexp values of the patients who underwent the Z-E technique were found to be significantly higher than the patients who underwent the C-E technique. In our study, we concluded that the two-handed ZE mask holding technique, which we define as a new technique in mask ventilation, provides better mask tightness and a more effective ventilation by providing better airway opening compared to the classical two-handed C-E mask holding technique. As a result, possible complications can be prevented with effective ventilation. To increase the effectiveness of ventilation, we developed the two-handed Z-E mask holding technique and talked about the potential benefits of this technique. Considering the advantages we have mentioned, we recommend practitioners to consider this new technique that we advocate in mask ventilation applications.