Tavşanlarda deneysel olarak oluşturulan künt toraks travması modelinde serum interlökin-33(IL-33) ve tümör nekroz faktörü alfa (TNF-ALFA) düzeylerinin incelenmesi
Investigation of serum interleukin-33(İL-33) and tumor necrosis factor ALPHA (TNF-ALPHA) levels in an experimentally created model of blunt thoracic trauma in rabbits
- Tez No: 773287
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL BAYIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Künt Toraks Travması, Deneysel Çalışma, IL-33, TNF-alfa, Akciğer Histopatolojisi, Blunt Chest Trauma, Clinical Study, IL-33, TNF-alfa, Lung Histopathology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Tavşanlarda deneysel olarak oluşturulan künt toraks travması sonrası ortaya çıkan akut akciğer hasarını ön görmede ve IL-33 ve TNF-alfa düzeyleri incelendi. Akut akciğer hasarı düzeyi ile TNF-alfa ve IL-33 düzeylerinin korelasyonunu göstermek için farklı ağırlıklar kullanıldı. Gereç ve Yöntem: tavşanlarda farklı düzeylerde akciğer kontüzyonu meydana getirmek için modifiye bilateral künt toraks travması modeli kullanıldı. 27 Yeni Zelanda tipi 1-2 yaşındaki tavşanlar kullanıldı. Denekler 4 gruba ayrıldı. Tavşanlardan 6 tanesi kontrol grubunda olmak üzere, diğer her bir grup için 7 tavşan kullanıldı. Farklı düzeylerde enerjisi uygulamak üzere modifiye bilateral künt toraks travması modeli ile genel anestezi ve analjezi uygulanarak düşük orta ve yüksek enerjili göğüs travması oluşturuldu. Kontrol grubu ve travma gruplarından 0. saat, 12. saat ve 24. saatlerinde IL-33 ve TNF- ALFA düzeylerini değerlendirmek için kan örnekleri alındı. 24 saat sonunda yaşayan denekler ise yüksek doz anestezi ile sakrifiye edildiler. Denekler sakrifiye edildikten sonra akciğerlerindeki gross patolojik değişiklikler incelenip kaydedildi ve akciğer dokuları histopatolojik inceleme için alındı. Disseke edilen dokular, PBS'de taze hazırlanmış %4'lük paraformaldehit ile (+4°C) 24 saat fikse edildi. Kriyomatrikse gömülmeden önce 1 gece boyunca +4 ° C'de % 30 sükroz çözeltisinde bekletildi. Histopatolojik inceleme için TUNEL kiti kullanıldı. İstatistiksel metod olarak non-parametrik testlerden çift yönlü Spearman's korelasyon analizi, Friedman testi, Kruskal Wallis-H testi, Mann Whitney-U testi kullanıldı. Bulgular: Çalışmamızda hafif, orta ve ağır şiddette künt toraks travmasında gelişen akciğer kontüzyonunun derecesi ile IL-33 ve TNF-ALFA düzeyleri arasında anlamlı bir değişiklik görülmemiştir. Çalışmamızda ayrıca kontrol grubu ve travma enerjisi uygulanan denekler düşük, orta ve yüksek enerji olmak üzere üç gruba ayrılmış ve her grubun kendi içindeki Δ 0-12 saat, Δ 12-24 saat ve Δ 0-24 saat dilimlerindeki TNF- α ve IL-33 yüzdesel (%) değerlerinin ortalamaları ayrı ayrı analiz edilmiştir. TNF-a ve IL-33 değişim yüzdelerinin (%) yeterince senstifite ve spesifite düzeyinde olmadığı ve tanısal anlamda yeterli düzeyde olmadığı görülmüştür. Sonuç: Yapılan incelemeler sonucunda IL-33 ve TNF-ALFA düzeylerinin hem oluşturulan travma düzeyi ile hem de travma saati ile arasında anlamlı olacak bir kanıt düzeyi elde edilememiştir. Sitokinlerin akut akciğer hasarı ile olan ilişkisini araştırmak için daha geniş biyobelirteç paneli ve daha geniş kapsamlı çalışmalar gerekmektedir. Küçük bir denek grubu ile gerçekleştirilen bu çalışmaya göre kesin bir sonuç vermek zordur. Bu konu ile ilgili büyük hasta grupları ve denekler ile yapılacak deneysel ve klinik çalışmalar yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: IL-33 and TNF-alpha levels were examined in foreseeing acute lung damage after experimental blunt thorax trauma in rabbits. Different weights were used to show the correlation of acute lung damage level and TNF-alpha and IL-33 levels. Materials and Methods: Modified bilateral blunt thorax trauma model was used to create lung contusion at different levels in rabbits. 27 New Zealand type 1-2-year-old rabbits were used. Subjects were divided into 4 groups. 7 rabbits were used for each other group, 6 of the rabbits in the control group. Low medium and high -energy breast trauma was created by applying general anesthesia and analgesia with modified bilateral blunt thoracic trauma to apply energy to different levels. Blood samples were taken to evaluate IL-33 and TNF-alpha levels at the 0th hour, 12th hour and 24 hours of the control group and trauma groups. At the end of 24 hours, the subjects living with high doses of anesthesia were sacrificed. After the subjects were sacrificed, the graross pathological changes in their lungs were examined and recorded and the lung tissues were taken for histopathological examination. Dissected tissues were fixed with a 4 %paraffaldehyde (+4 ° C) for 24 hours in PBS. It was kept in a 30 % sucrose solution at +4 ° C for 1 night before being buried in cryomatric. The Tunnel Kit was used for histopathological examination. Spearman's correlation analysis, Friedman test, Kruskal Wallis-H test, Mann Whitney-U test were used as a statistical method. Results: In our study, there was no significant change between the degree of lung control developing in mild, medium and severe blunt thorax trauma and IL-33 and TNF-alpha levels. In our study, the subjects with control group and trauma energy were divided into three groups as low, medium and high energy, and Δ 0-12 hours, Δ 12-24 hours and Δ 0-24 hours in each group itself. The averages of the percentage (%) values were analyzed separately. TNF-A and IL-33 change percentages (%) were not sufficiently at the level of senstiffity and specificity and were not diagnosed at a diagnostic level. Conclusıon: As a result of the examinations, no level of evidence between IL-33 and TNF-Alfa levels and the trauma clock and the trauma clock could not be obtained. In order to investigate the relationship between cytokines and acute lung damage, a wider bio -biolyirt panel and more comprehensive studies are required. It is difficult to give a definite result according to this study with a small group of subjects. Experimental and clinical studies with large patients and subjects on this subject will be useful.