Personal data protection on social media and intellectual property violations
Sosyal medyada kişisel verilerin korunması ve fikri mülkiyet ihlalleri
- Tez No: 773292
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİN ÖZDEN MERHACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kişisel Veriler, Veri İhlali, Fikri Mülkiyet, Telif Hakkı, Veri, Personal Data, Data Breach, Intellectual Property, Copyright, Data
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fikri Mülkiyet Hakları, Teknoloji Politikaları ve İnovasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fikri Mülkiyet Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Günümüzde en yaygın kullanılan kitle iletişim aracı olan sosyal medya, günlük hayatımızın her alanına yayılmakta ve kullanıcılara eğitim faaliyetlerinden sanatsal amaçlara kadar çeşitli konularda içerikler sunmaktadır. Sosyal medya, kullanıcılarına kendilerini ifade etme ve özgürce içerik oluşturma yetkisi/fırsatı verdiği için kapsamlı bir içerik havuzu oluşturmuştur. Aynı zamanda bu içerikler onu yapanlar ve içeriğin öznesi haline gelen kişiler hakkında pek çok veri içermektedir. Bu anlamda hem içerik oluşturucuların kişisel verileri hem de 3. kişilerin kişisel verileri içeriğin konusunu/ana fikrini oluşturur. Ayrıca sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte bu platformlardaki ihlallerin sayısı da artmıştır. Geniş bir perspektiften bakıldığında, nihayetinde, kişisel veri içeren ve kullanıcı tarafından oluşturulan içeriklerin hukuka aykırı olarak kullanılması durumunda, hak sahiplerinin kişilik hakları zedelenecek ve kişisel verilerin hukuka aykırı kullanımı sorgulanacaktır. Öte yandan, bu içeriklerin fikri mülkiyet hukukunu izleyen maddi/manevi bir boyutu vardır. Bu eserlerde meydana gelebilecek fikri mülkiyet ihlallerinin giderilmesi hak sahipleri tarafından her zaman talep edilebilir. Bu noktada, içeriklerin hukuka aykırı kullanımından doğan zararların giderilmesinde kişisel verilerin kişisel bir hak veya fikri mülkiyet hakkı olarak korunmasını talep etme haklarından hangisinin öncelikli olduğu; bu hakların kümülatif olarak ileri sürülebilir olup olmadığı veya birinin diğerinin kullanılmasını engelleyip engellemediği tartışılacaktır. Bu çalışma, sosyal medya içeriklerinde kişisel verileri koruma hakkı ile fikri mülkiyet haklarının yarışması durumunda farklılıkları ve benzerlikleri ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Social media, the most widely used mass media tool today, spreads to every aspect of our lives daily and offers users content on various topics, from educational activities to artistic purposes. A comprehensive content pool has been formed because social media gives its users the authority/opportunity to express themselves and create content freely. At the same time, these contents contain lots of information about the persons who made it and the people who became the subject of the content. In this sense, both the personal data of the content creators and others define the content's subject/the main idea. Moreover, with the widespread use of social media, the number of violations on these platforms has also increased. When considered from a broad perspective, ultimately, in cases where such user generated contents (UGCs) containing personal data are used unlawfully, the individual rights of the right holders will be damaged, and the problem of unlawful use of personal data will be questioned. On the other hand, these UGCs have a material/moral dimension following intellectual property law. It may be requested by the right holders at any time to remedy the intellectual property violations that may occur in these works. At this point, the priority of the right to demand the protection of personal data as a personal right or intellectual property rights in the elimination of damages arising from the unlawful use of UGCs; and the cumulative enforceability of these rights or whether one of them prevents the other from being exercised will be discussed. This article aims to reveal the differences and similarities among the right to protect personal data and intellectual property rights, and which should be the priority in case of rights conflict on social media content.