Postkolonyal eleştiri, postkolonyal feminizm ve Chimamanda Ngozi Adichie
Postcolonial criticism, postcolonial feminism and Chimamanda Ngozi Adichie
- Tez No: 773321
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU AYKUT TÜRKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Sosyoloji, İngiliz Dili ve Edebiyatı, American Culture and Literature, Sociology, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Postkolonyal eleştiri, Postkolonyal feminizm, Diaspora, Melezlik, Maduniyet, Chimamanda Ngozi Adichie, Postcolonial criticism, Postcolonial feminism, Diaspora, Hybridity, Subalternity, Chimamanda Ngozi Adichie
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
“Postkolonyal Eleştiri, Postkolonyal Feminizm ve Chimamanda Ngozi Adichie”başlıklı bu tez çalışmasında, Batı-merkezci modernleşme ve ilerleme anlatısını yapısöküme uğratan postkolonyal eleştirinin yürütmüş olduğu tartışmaları feminizm temelinde yürüterek kuramsallaşan postkolonyal feminizmin temel tartışma alanları üzerinden, Nijerya asıllı feminist yazar Chimamanda Ngozi Adichie'nin edebî eserlerinin bir okuması gerçekleştirilmektedir. Bu eserlerde, postkolonyal feminizmin temel tartışma alanlarını şekillendiren“diaspora”,“melezlik”ve“maduniyet”kavramlarının izleri sürülmekte, bu eserlerdeki kadın karakterlerin gerek Nijerya'da gerekse göçmen olarak yer aldıkları Amerika'da maruz kaldıkları ırkçı ve cinsiyetçi tutum ve davranışlar karşısında mücadele yürütebilmelerinin imkânları tartışılmaktadır. Böylelikle, feminizm anlayışını ırkçılık ve cinsiyetçilik karşıtlığı üzerinden tanımlayan Chimamanda Ngozi Adichie'nin mücadelesini eserleri ile gerçekleştirip gerçekleştiremediği üzerine de düşünülmektedir. Bu doğrultuda ilk olarak, bu çalışmanın bir bölümünde postkolonyal feminizmin ve öncesinde postkolonyal teorinin temel argümanlarını doğru analiz edebilmek için sömürgecilik ve sömürgecilik sonrası durumlara odaklanılmakta, sömürgeciliğin geçmişte ve bugünde süregelen açılımlarının detaylı bir incelemesi ile bu çalışmanın araştırma sahasını çizen Nijerya'nın sömürgecilik ekseninde biçimlenen tarihsel gelişimine bakılmaktadır. Ardından, Batılı feministler ile Batılı yazarların Batımerkezci bir anlayışla sessizleştirerek nesneleştirdiği Üçüncü Dünya kadınlarını özneleştiren postkolonyal feminizm ve Afrika feminist edebiyatının birbirlerini besleyen hedeflerine odaklanılmakta, Chimamanda Ngozi Adichie'nin bu teori ve edebiyat türü ile olan kesişimin neresinde olduğu sorgulanmaktadır. Çalışmanın son bölümünde ise Chimamanda Ngozi Adichie'nin eserleri içerisinden, Nijeryalı kadınların“diaspora”,“melezlik”ve“maduniyet”durumlarıyla en belirgin şekilde karşılaştığı eserleri (sırasıyla Amerikana, Mor Amber ve Boynunun Etrafındaki Şey) merkeze alınarak söylem analizi yöntemiyle postkolonyal feminist bir okuma gerçekleştirilmektedir. En nihayetinde, Chimamanda Ngozi Adichie'nin, Afrika'yı ve Afrikalı kadınları sistematize ederek 'tek bir hikâye'nin içerisine sığdıran emperyalist bilgi üretimine karşı, Nijerya'nın ve Nijeryalı kadınların deneyimlerinin özgüllüğünü edebi eserleriyle bizlere aktardığı ve böylece postkolonyal feminizmin sırtlandığı projeyi gerçekleştirmeye çalıştığı sonucuna varılmaktadır. Bu eserlerdeki siyah kadınların -beyaz kadınların maruz kaldığı eşitsizliklerden farklı bir biçimde- ırk, sınıf ve toplumsal cinsiyet temelinde şekillenen ve diasporik, melez ve madun kadınlık durumlarında kendisini hissettiren daha kompleks ve sistematik bir eşitsizliğe maruz kaldığı okunabilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis titled“Postcolonial Criticism, Postcolonial Feminism and Chimamanda Ngozi Adichie”, a reading of the literary works of the Nigerian-born feminist writer Chimamanda Ngozi Adichie is carried out through the main discussion areas of postcolonial feminism. Postcolonial feminism is theorized by conducting the discussions conducted by postcolonial criticism, which deconstructs the Westerncentric modernization and progress narrative, on the basis of feminism. In these works, the traces of the concepts of“diaspora”,“hybridity”and“subalternity”that shape the main discussion areas of postcolonial feminism are traced and the possibilities for the female characters in these works to struggle against the racist and sexist attitudes and behaviors they are exposed to both in Nigeria and in the United States, where they are immigrants, are discussed. Thus, it is also considered whether Chimamanda Ngozi Adichie, who defines her understanding of feminism through anti-racism and sexism, can realize her struggle with her works. In this direction, firstly, a part of this study focuses on colonialism and postcolonial situations in order to analyze the main arguments of postcolonial feminism and postcolonial theory before it. With a detailed examination of the ongoing expansions of colonialism in the past and today, the historical development of Nigeria, which draws the research field of this study, shaped in the axis of colonialism is examined. Then, it focuses on the mutually nurturing goals of postcolonial feminism and African feminist literature, which subject the Third World women, which Western feminists and Western writers objectify by silencing them with a Western-centered understanding and It is questioned where Chimamanda Ngozi Adichie is at the intersection of this theory and literature. In the last part of the study, a postcolonial feminist reading is carried out with the method of discourse analysis, centered on the works of Chimamanda Ngozi Adichie, which Nigerian women encounter the situations of“diaspora”,“hybridity”and“subalternity”most clearly (Americanah, Purple Hibiscus and The Thing Around Your Neck, respectively). Ultimately, Chimamanda Ngozi Adichie conveys the specificity of Nigeria's and Nigerian women's experiences with her literary works, against the imperialist production of knowledge that systematizes Africa and African women and puts them in a“single story”. And thus, it can be concluded that she is trying to realize the project on which postcolonial feminism is shouldered. It can be read that, unlike white women, black women in these works are exposed to a more complex and systematic inequality, which is shaped on the basis of race, class and gender, and which makes itself felt in the situations of diasporic, hybrid and subaltern womanhood.