Emine Semiye Hanımın hikâyelerinin dili
The language of the stories of Emine Semiye Hanım
  1. Tez No: 773331
  2. Yazar: GÜLFİYE BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE İLKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dil bilgisi, Dil bilim, Edebi eserler, Emine Semiye, Türk edebiyatı, Yeni Türk edebiyatı, Üslup, Grammar, Linguistics, Literary works, Emine Semiye, Turkish literature, New Turkish literature, Stylistic
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Emine Semiye'nin 1895-1935 yılları arasında yazdığı 15 hikâyesinden hareketle, yazarın dil ve üslûp özelliklerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Tez“Giriş”,“Emine Semiye'nin Yetiştiği Dönem ve Hayatı”,“İnceleme”,“Sonuç”olmak üzere dört ana bölümden oluşmaktadır. Hikâyeler Millî Kütüphane'den ve yayımlandıkları dergilerden temin edilmiş, bunlardan Arap harfleri ile yazılı 13 hikâye Latin harflerine aktarılmış,“Emine Semiye Yularkıran'ın Tuttuğu Notlar”da yer alan ve dağınık hâldeki Latin harfli 2 hikâye taslağı da bağlama göre düzenlenmiş ve metin kısmı oluşturulmuştur. Hikâyeler, söz varlığı, cümle ve edebî sanatlar yönünden fişlenmiş; buradan elde edilen bulgular tasnif edilerek yorumlanmıştır. Emine Semiye, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında yaşamış, adı ilk feministler arasında yer alan bir yazardır. Eserlerinin büyük bir kısmında kadınları merkeze alarak onların eğitimi için yazar ve yazdığı yazılar gazetelerde tefrika edilir. Dönemine göre dili sadedir. Hikâyelerinde deyimlere, eskicil kelimelere ve yöresel söyleyişlere yer vermiştir. Zengin bir söz varlığına sahip olduğu görülmektedir. Harekete dayalı bir üslubu vardır.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the language and style of Emine Semiye, based on 15 stories she wrote between 1895-1935. The thesis consists of four main parts:“Introduction”,“The era of Emine Semiye's Upbringing and Life”,“Research”and“Conclusion”. The stories were obtained from the National Library of Turkey and the periodicals they were published in, 13 stories written in Arabic letters were transferred to Latin letters, 2 disorganized story drafts in Latin letters in“Emine Semiye Yularkıran'ın Tuttuğu Notlar”were arranged according to the context and the text part has been obtained. Stories are labeled in terms of vocabulary, sentences and literary arts; the findings obtained from here have been classified and interpreted. Emine Semiye whose name is among the first feminists is a writer who lived in the late 19th and early 20th centuries. In most of her works, she writes for the education of women by putting women at the center, and her writings are serialized in the newspapers. According to the period, her language is simple. She includes idioms, archaic words and local expressions in her stories. It is seen that she has a rich vocabulary. She has a movement-based style.