Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp fakültesi hastanesinde çalışan hekimlerin mevzuata göre sahip oldukları haklar ve cezai sorumlulukları konusunda bilgi düzeyleri
Knowledge levels of physicians working in ondokuz Mayis UniversityMedical Faculty Hospital on their rights and criminal responsibilities according to the legislation
  1. Tez No: 773355
  2. Yazar: ÖMER FARUK ASANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA FEVZİ DİKİCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Malpraktis, mevzuat, hasta hakları, defansif tıp, ceza yasası, Legislation, malpractice, defensive medicine, patient rights, criminal law
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmada bir üniversite hastanesinde çalışan hekimlerin mevzuata göre sahip oldukları haklar ve cezai sorumluluklar konusundaki bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte bir çalışmadır. Bir anket form ile Nisan 2022 – Nisan 2023 tarihleri arasında yürütüldü. Literatür taranarak oluşturulan anket formunda katılımcıların özellikleri (20 soru), temel hekim hakları ile alakalı 4 soru, cezai sorumluluklar ile ilgili 12 soru ve temel hukuk bilgisi ile ilgili 5 soru toplam 21 bilgi sorusu olmak üzere toplam 41 soru vardı. Bulgular: Toplam 273 hekim katıldı. Katılanların %53,5'i erkek, %68,8'i asistan hekim, %67'si dahili tıp hekimiydi. Katılımcıların yaş ortalaması 34,72±9,93'dü. Yapılan çoktan seçmeli sorularda katılımcıların temel haklar, cezai sorumluluklar ve temel hukuk bilgisi ile ilgili sorularda alınan puan ortalaması 51,07 ± 13,54 olarak analiz edildi. Hekim hakları ile ilgili sorularda puan ortalaması 8,28±4,30, cezai sorumlulukları ile ilgili sorularda puan ortalaması 31,36±8,82, temel hukuk bilgisi ile ilgili sorulan sorularda puan ortalaması 11,97±8,68 olarak bulundu. Meslekte geçirilen süre ve öğretim üyesi olma durumu ile tıp hukuku alanında sahip olunan bilgi düzeyi arasında pozitif yönde anlamlı bir fark bulundu. Erkekler kadınlara göre daha yüksek puan ortalamasına sahipti. Hekimlerin %90,4' ü hastalarına karşı çekimser davranmaktaydı. Sonuç: Hekimlerin yeterli bilgiye sahip olmadıkları görüldü. Hekim hakları, cezai sorumlulukları ve temel hukuk bilgisi alanında bilgi düzeyi meslekte geçirilen yıl, yaş ve unvan ilerlemesi ile arttı. Erkeklerin bilgi düzeylerinin daha iyi olduğu tespit edildi. Hekimlerin bilgi düzeyindeki eksikliğin hastalarına çekimser davranmalarına yol açtığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to evaluate the knowledge level of physicians working in a university hospital about their rights and criminal responsibilities according to the legislation. Materials and Methods: It is a cross-sectional study. A questionnaire was conducted between April 2022 and April 2023. In the questionnaire created by scanning the literature, there were 41 questions in total, including the characteristics of the participants (20 questions), 4 questions about basic physician rights, 12 questions about criminal responsibilities, and 5 questions about basic legal knowledge. Results: A total of 273 physicians participated; 53.5% of the participants were male, 68.8% were assistant physicians, and 67% were internal medicine physicians. The mean age was 34.72±9.93. In the multiple-choice questions, the average score obtained in the questions about fundamental rights, criminal responsibilities and basic legal knowledge was 51.07±13.54. The mean score was 8.28±4.30, in questions about physician rights, 31.36±8.82 in questions about criminal liability, and 11.97±8.68 in questions about basic legal knowledge. There is a positive significant difference between the time spent in the profession and the status of being a faculty member and the level of knowledge in the field of medical law. Men averaged higher scores than women. 90.4% of the physicians abstained from their patients. Conclusion: Physicians did not have enough information. Physician's rights, criminal responsibility,ies and basic legal knowledge level increased with years spent in the profession, age and title progress. Men's knowledge level was better. It was observed that physicians with insufficient knowledge level abstained from their patients.