Niğde ve Kayseri yöresindeki cevherlerin makine ile kazılabilirliği
The possibility of excavation by mechanical miners of the metallic ores in the surroundings of Nigde and Kayseri
- Tez No: 271460
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİR KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Fiziko-kimyasal özellikler, küçük boyutlu kesme deneyi, kollu galeri açma makinesi, Physico-mechanical properties, small-scale linear cutting tests, roadheader
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada, Niğde ve Kayseri yöresindeki metalik cevherlerin mekanize kazıcılar ile kazılabilirliği araştırılmıştır. Çalışmada, 3 kromit, 3 demir ve 2 kurşun - çinko cevheri kullanılmıştır. Öncelikle, cevherlerin fiziko-mekanik özellikleri belirlenmiştir. Daha sonra, cevher numuneleri üzerinde küçük boyutlu kesme deneyleri yapıldı. Kesme deneyleri sonucunda elde edilen değerlere göre spesifik enerji değerleri ve her bir cevher için belirlenen bir kollu galeri açma makinesi için kazı performansı değerleri hesaplandı. Buna ek olarak, spesifik enerji değerleri ve diğer fiziko-mekanik özelliklere bağlı olarak çeşitli formüller geliştirildi.
Özet (Çeviri)
In this study, the possibility of excavation by mechanical miners of the metallic ores in the surroundings of Niğde and Kayseri was investigated. 3 chromites, 3 irons and 2 lead-zincs ores were used in the study. Firstly, physico-mechanical properties of ores were determined. Then, small-scale linear cutting tests using a chisel pick were performed on the core samples of ores. Specific energy values were calculated from the results of cutting tests and the production rates was calculated for each ores for a selected roadheader. In addition, some prediction equations for specific energy from physico-mechanical properties were developed.