Mahkeme kararları ışığında kamulaştırmasız el atma
Confiscation without expropriation in the light of court decisions
  1. Tez No: 773384
  2. Yazar: YUNUS EMRE UŞEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVRİM KERMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kamulaştırma, Kamulaştırmasız El Atma, İdare, Mülkiyet Hakkı, Elatmanın Önlenmesi, Expropriation, Confiscation without Expropriation, Administration, Right of Property, Prevention of Confiscation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Kamulaştırmasız el atma, kamu yararını gerçekleştirmek için yapılsa da, kişilerin mülkiyet hakkını ihlal edebilmektedir. Kamulaştırmasız el atma, idare hukukunda fiili yol veya haksız fiil kavramıyla ifade edilmekte olup, kamulaştırmaya ilişkin Anayasal ve yasal usullerin bir tarafa bırakıldığı bir yöntemdir. Açıkça hukuka aykırı bu idari eylem ve işleme yönelik kanuni düzenlemeler yapılmıştır. Ancak bu kanuni düzenlemeler, genelde idareye avantaj sağlamış ve yargı kararları sonrasında değişikliğe uğramıştır. Bu çalışmada kamulaştırmasız el atma türleri, bu kavramın hukuki niteliği ve sonuçları ele alınmıştır. Ayrıca kamulaştırmasız el atmanın niteliği ve uygulanacak hükümlere ilişkin doktrindeki görüşler incelenmiştir. Ayrıca çalışmada, kamulaştırmasız el atma üzerine hak sahiplerinin açılabileceği dava türleri de irdelenmiştir. Fiili el atma durumunda adli yargı mercilerinde açılabilecek el atmanın önlenmesi davası, bedel davası ve tazminat davaları ile hukuki el atma halinde açılabilecek iptal ve tam yargı davaları ile bunlara ilişkin Anayasa Mahkemesi ve AİHM'in bireysel başvuru sonucu verdiği kararlar geniş şekilde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Although confiscation without expropriation is executed in the public interest, it may infringe the individuals' right of property. Confiscation without expropriation is stated in the administrative law as de facto method or tortious act concepts and it is a method where Constitutional and legal procedures regarding to the expropriation are put aside. Legal arrangements have been put into practice towards this administrative action and procedure which is clearly unlawful. However, these legal arrangements generally provided advantage to the administration and have been changed after the judicial decisions. In this paper categories of confiscation without expropriation, legal nature and sequels of this concept have been discussed. Additionally, opinions in doctrine regarding to the nature of confiscation without expropriation and the provision that would be applied have been reviewed. Furthermore types of lawsuits that might be filed by the title owners have been scrutinized in the paper. Prevention of confiscation lawsuit, price lawsuit and claim for damages that might filed in case of de facto confiscation and full remedy actions and the decisions taken by Constitutional Court and ECtHR regarding to these as a result of individual application.