Çocukluk çağı over torsiyonu ve/veya over kisti nedeni ile ameliyat edilen hastalarda fertilitenin değerlendirilmesi
- Tez No: 773403
- Danışmanlar: UZMAN NİHAT SEVER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: over torsiyonu, over kisti, over rezervi, AMH, fertilite, ovarian torsion, ovarian cyst, AMH, fertility
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Çalışmamızda over detorsiyonu ve/veya over kistektomi ameliyatı geçirmiş hastalarda Anti-Müllerian Hormon (AMH) düzeyleri aracılığıyla over rezervinin değerlendirilmesi ve karşı overde olası kompansatuvar hipertrofinin araştırılması, varsa bu hipertrofinin AMH üzerine olan etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği'ne başvuran hastalardan over torsiyonu ve/veya over kisti nedeniyle opere edilmiş 40 hastanın ve 19 sağlıklı bireyin değerlendirmeleri dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen gönüllülerin ultrasonografi sonuçları ve AMH düzeyleri değerlendirildi. Bulgular: Torsiyon, kist ve sağlıklı bireylerin AMH düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Torsiyon grubunda opere edilen over hacmi karşı (sağlıklı) taraf over hacmine göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşük saptandı. Gruplar arasında diğer ultrasonografi sonuçlarında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Çocukluk çağı over torsiyonu ve/veya over kisti nedeni ile ameliyat edilen hastalarda over rezervinin değerlendirmesi amacıyla yürüttüğümüz bu çalışmada AMH düzeyleri arasında fark görülmemesi opere edilen hastalarda fertilite kaybı olmadığını göstermektedir. Uzun semptom süreli torsiyon grubu hastalarında karşı taraf over volümünün artmış olması bu overde kompansatuvar hipertrofinin gelişmiş olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study was to evaluate the ovarian reserve with AMH levels in patients who underwent ovarian detorsion and/or cystectomy surgery and to investigate the effect of probable compensatory hypertrophy in the opposite ovary on AMH. Materials and Methods: The evaluations of 40 patients who were operated for ovarian torsion and/or cyst and 19 healthy individuals who were admitted to University of Health Sciences, Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital Pediatric Surgery Clinic were included. Ultrasonography results and AMH levels of the volunteers included in the study were evaluated. Results: No statistically significant difference was found when AMH measurements of torsion, cyst and healthy subjects were compared. In the torsion group, opposite side ovarian volume was significantly higher than the operated side. There was no significant difference in other ultrasonography results between the groups. Conclusion: In this study, which we conducted to evaluate ovarian reserve in patients operated for ovarian torsion and/or ovarian cyst in childhood, no difference was observed between AMH levels, indicating that there was no decrease in the fertility of the operated patients. The high volume of the opposite sited ovary in the torsion group patients with prolonged symptom duration suggests that compensatory hypertrophy may develop in that ovary.