The impact of strategic thinking in strategic human resource management: an applied study of banks in Jordan
Stratejik insan kaynakları yönetiminde stratejik düşünmenin etkisi: Ürdün'deki bankalar üzerine uygulamalı bir çalışma
- Tez No: 773449
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR YOZGAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Strategic Thinking, Human Resource Management, Strategic Human Resource Management
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Stratejik düşünme, etrafımızdaki kaotik dünyanın sırlarını çözmekle ilgilidir. Kişisel veya profesyonel hedeflerimize ulaşmak için bize mümkün olan en iyi şansı vermek için kararlı eylem ve bilgelik gerektiren analitik araçlar ve taktikler (ATT) anlamına gelir. Şirketlerin, çok çeşitli müşterileri çekmek için mallarını ve hizmetlerini rakiplerinden nasıl ayırt etmek istediklerine dair net bir vizyona (CCV) sahip olmaları gerekir. İnsan kaynaklarının etkili yönetimi, karar verici faktör olabileceği için yüksek derecede önem verilmektedir. Stratejik insan kaynakları yönetimi (SHRM), öncelikle insan kaynaklarının geliştirilmesine odaklanır. finansal kurumları uzun vadeli başarı yoluna sokabilecek girişimler. Bu araştırma, Ürdün bankalarında / Amman'da Stratejik düşüncenin kapsamını ve Ürdün bankalarında / Amman'da uygulanan stratejik insan kaynakları yönetimi düzeyini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırma, Ürdün bankalarında / Amman'da stratejik düşünmenin insan kaynakları stratejik yönetimi üzerindeki etkisini inceleyecektir. Ürdün'de dokuzu yabancı banka ve üçü İslami banka olmak üzere on altısı Ürdün kökenli olmak üzere toplam 25 banka bulunmaktadır. Bu bankalardan dokuzu Ürdün dışında. Bu bankalardan dokuzunun merkezi Ürdün dışındaki ülkelerdedir. yöneticileri açısından bakıldığında, ankete katılan bankalarda yüksek düzeyde insan kaynakları yönetimi uygulamaları bulunmaktadır. Araştırma örnekleminin insan kaynakları yönetimi uygulamaları alanına ilişkin yanıtlarının bir bütün olarak ortalaması (3,86) yüksek değerlendirme düzeyine ulaşmıştır. yöneticileri açısından bankalarda orta düzeyde bir örgütsel zeka vardır. Bağımsız değişkenin (IV) Ürdün ticari bankalarındaki bağımlı değişken (DV) (kurumsal zeka) üzerindeki etkisi, korelasyon katsayısının (R) değeri olarak (0,637) olup, bu ölçülebilir derecede büyük bir değerdir ve bağımsız ve bağımlı değişkenler arasında kabul edilen ilişki düzeyi.
Özet (Çeviri)
Strategic thinking is about unraveling the secrets of the chaotic world around us. It means analytical tools and tactics (ATT) that are used to require decisive action and wisdom to give us the best possible chance to achieve our personal or professional goals. Companies need to have a crystal-clear vision (CCV) of how they want to distinguish their goods and services from those of their competitors in order to attract a wide variety of clients. Effective management of human resources is given a high degree of importance since it can be the deciding factor. Strategic human resource management focuses primarily on the development of human resource initiatives that may put financial institutions back on the path to long-term success. This research aims to determine the extent of Strategic thinking in Jordanian banks / Amman, as well as the level of applied strategic human resource management in Jordanian banks / Amman. This research will scrutinize the Strategic thinking impact on human resource strategic management in Jordanian banks / Amman. There are a total of 25 banks in Jordan, nine of which are foreign banks and sixteen with Jordanian roots, including three Islamic banks. Nine of these banks are outside of Jordan. Nine of these banks are headquartered in countries other than Jordan. there is a high level of human resource management practices in surveyed banks from the point of view of their managers. The average of responses of the study sample regarding the field of human resource management practices as a whole reached (3.86) with a high level of evaluation. there is a moderate level of organizational intelligence in banks from the point of view of their managers. The impact of the independent variable (IV) on the dependent variable (DV) in Jordanian banks.