Demir eksikliği anemisinin tiroid hormonları üzerine etkilerinin araştırılması
- Tez No: 773513
- Danışmanlar: DR. EMİNE TÜRKKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Demir eksikliği anemisi, tiroid hormonları, iron deficiency anemia, thyroid hormone
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Hematolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu çalışmada, çocuklarda sık görülen hastalıklardan biri olan demir eksikliği anemisi ve tiroid hormonları arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Mayıs 2010 - Ekim 2010 tarihleri arasında S.B Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlam Çocuk Polikliniği ve Çocuk Hematoloji Polikliniği'ne başvuran demir eksikliği anemisi saptanan 49 hasta çocuk ve kontrol grubunu oluşturan sağlıklı 27 çocuk olmak üzere toplam 76 çocuk üzerinde gerçekleştirildi. Polikliniğe başvuran hastalardan hemogram, demir, TDBK, ferritin düzeyi için kan alındı. Sonrasında DEA saptanan ve kontrol grubunu oluşturan sağlam çocuklardan 3-4 cc venöz kan alınarak TSH, T3, T4, FT3, FT4 hormon düzeyleri çalışıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan iki grup arasında hastalara ait demografik özelliklerden , prematüre doğum öyküsü, anne sütü alım süresi, ek gıda başlanma zamanı, inek sütü başlama yaşı, günlük süt tüketimi, haftalık et tüketimi incelenmiştir. Gruplar arasında, prematüre doğum öyküsü varlığı, anne sütü alım süreleri, ek gıda başlangıç süreleri, inek sütü başlama zamanları ve günlük süt tüketimi arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Kontrol grubundaki çocukların haftalık et tüketiminin, anemi grubuna göre daha fazla olduğu gözlenmiş ve iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,009). Hematolojik parametrelerin ortalama değerleri ve standart sapmaları iki grup için de ayrı ayrı hesaplanmıştır. Her iki grupta da tiroid fonksiyonlarını değerlendirmek ve fark olup olmadığını saptamak amacıyla TSH, TT3, TT4, FT3, FT4, FT3/FT4, TT3/TT4 değerleri karşılaştırılmış, iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı saptanmıştır (p>0,05). Sonuç: Sonuç olarak; demir eksikliği anemisi olan çocuklarda anemiye kolaylıkla bağlanamayan bir çok biyokimyasal ve morfolojik değişiklikler olmaktadır . Bu değişikliklerin sonuçları bir çok araştırmaya konu olmuştur. Tiroid fonksiyonlarının birçok sistemik hastalık ve ilaçtan önemli oranda etkilendiği iyi bilindiğinden, aneminin tiroid hormonları üzerine etkileri olup olmadığı deney hayvanları ve insanlarda incelenmiştir. Bizim çalışmamızda pediatrik yaş grubunda DEA grubu ve kontrol grubundaki sağlıklı çocuklarda, tiroid hormon düzeyleri arasında anlamlı fark saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective : The aim of this study is to evaluate the relationship between iron deficiency anemia (IDA), a common disease of childhood, and thyroid hormones. Materials and Methods: This study was carried on 49 children with iron deficiency anemia (IDA) and control group of 27 healthy children who were admitted to Well Baby Clinic and outpatients clinic of Pediatric Hematology and Oncology Department of M.O.H. Okmeydanı Research and Education Hospital between May 2010 and October 2010. Blood samples for total blood count, blood iron, total iron binding capacity (TIBC) and ferritin levels were obtained from patients. Afterwards, 3-4 cc venous blood were driven from patients with IDA and blood levels of TSH, T3, T4, FT3, FT4 were measured. Results: Within demographic characteristics, history of premature birth, duration of breast feeding, the onset age of supplementary nutrition, onset age of cow milk feeding, daily milk consumption and weekly meat consumption of two groups were assessed. No statistical significance was found between two groups in terms of positive history of premature birth, duration of breast feeding, the onset age of supplementary nutrition, onset age of cow milk, daily milk consumption (p>0,05). Weekly meat consumption of children in control group was found to be higher compared to anemic group and this constitute a statistical significance (p=0,009). Mean values and standard deviations for hematological parameters were calculated for both groups individually. In both groups, levels of TSH, TT3, TT4, FT3, FT4, FT3/FT4, TT3/TT4 were compared in order to assess thyroid functions and find if there were any difference. No statistical significance was found (p>0,05). Conclusion In conclusion; several biochemical and morfological alterations that can not be related to anemia, occur in children with IDA. Results of these alterations has become subject to many studies. Because it is well known that thyroid functions are significantly affected by many systemic diseases and medications, reasearches were carried on both humans and animals to find out if anemia has effects on thyroid hormone levels or not. In our study no statistical significance was found between patients in pediatric IDA group and healthy children in control group for thyroid hormone levels.