Ortaçağ Türk toplumlarında kölelik ve köle ticareti
Slave and the slave trade in medieval Turkish societies
- Tez No: 773564
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ortaçağ Tarihi, Ortaçağ, Köle, Gulam, Özgür, Mülk, Medieval History, Medieval, Slave, Free, Gulam, Property
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Köle, özgür olmayan, başkasının mülkü olan kimsedir. İlk çağlardan 19. Yüzyılın ikinci yarısına dek dünyada kölecilik vardı. Bazı işlerde köleler çalıştırılıyordu. Köleyi ortaya çıkaran sebep, tarımsal üretime ve yerleşik hayata geçişti. Bu durum, fazla miktarda işgücüne ihtiyaç doğurunca bu ihtiyaç, kölelerle giderildi. Köleler ise en başta, savaş esirlerinden temin edildi. Dönemin ve dünyanın o günkü haline uygun olarak, ortaçağ Türk devletlerinde de kölecilik vardı. Türkler gulam sistemiyle, kölelerden, başta askerlik olmak üzere, diğer alanlarda da faydalandı. Fakat gulam, kölelerle ilgili bir sistem olsa da, biraz daha farklıydı. Örneğin gulamlar evlenebildikleri gibi ekonomik haklara da sahiptiler. Bu çalışma“kölelik”ve“ortaçağ Türk Toplumlarında kölelik”olmak üzere iki ana başlıktan oluşmaktadır. Birinci bölümde; kölelikle ilgili kavramlar; köleliğin ortaya çıkışı, sebepleri, eski toplumlarda köleliğin ve semavi dinlere göre köleliğin tanımları yapılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ana konusu olan orta çağ Türk toplumlarında kölelik kavramının açıklanmaya çalışıldığı ikinci bölümde ise; Ortaçağ Türk Toplumlarında kölelerin ne şekilde elde edildiği, durumu, toplumun kölelere olan tutumu, köle ticareti ve köleliğin ekonomik yaşamdaki yeri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
A slave is someone who is not free, is someone else's property. From the first age to the second half of the 19th century, slavery existed in the world. Slaves were employed in some jobs. What brought out the slave was the transition to agricultural production and settled life. This situation required a large amount of workforce. This need was met with slaves. Slaves were primarily procured from prisoners of war. There was slavery in medieval Turkish states, in accordance with the state of the time and the world. With the gulam system, Turks also benefited from slaves in other areas, especially in the military field. It consists of two main titles:“slavery”and“medieval Turks in their society”. The time space in which the concept of slavery is examined; It will be used in the definition of self-appearance and causes, of inclusion in ancient societies and celestial acceptability. The second time when the use in medieval Turkish societies, which is the main subject of the study, is tried to be explained; How old are those in Turkish society in their middle age, in the situation, similar to those in life, in real life place in life is discussed.