Katılım bankacılığı ve Türkiye'de faaliyette bulunan kamu ve özel katılım bankalarının karşılaştırmalı analizi
Participation banking and operations in Turkey comparative analysis of public and private participation banks
- Tez No: 773565
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN DELİCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: İslami finans, Katılım Bankaları, CAMELS Analizi, Performans Göstergeleri, Participation Bank, CAMELS Analysis, Performance Indicators
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe, Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bankacılık sistemi içerisinde faizsiz finans modeli, İslami kurallara dayalı faaliyet gösteren İslami bankalar olarak bilinmektedir. İslami bankaların en büyük görevi, insanların dini inançlarından dolayı yastık altında bulundurdukları fonları ekonomiye kazandırmak, ekonomik büyüme ve kalkınmaya katkı sağlamaktır. Dünya'da İslami banka olarak bilinen bu banka modeli Türkiye'de özel finans kurumları olarak faaliyete başlamış ilerleyen yıllarda ise bankacılık kanununda yapılan değişikliklerle katılım bankaları olarak faaliyetlerine devam etmiştir. Bu çalışma ile İslami banka modelinin, çalışma prensipleri, amaçları ve tarihsel gelişmeleri hakkında bilgi verilmiş, Türkiye'de İslami banka olarak faaliyet gösteren özel ve kamu katılım bankalarının finansal verileri incelenerek performansları karşılaştırılmıştır. Katılım bankalarına ait finansal performans karşılaştırması 2015-2021 yıllarını kapsamaktadır. Bu tarihleri kapsamasının nedeni ise kamu katılım bankalarının 2015 yılında faaliyete başlamış olmasıdır. Bu karşılaştırmada CAMELS analiz yöntemi kullanılmıştır. CAMELS analiz yönteminde ait altı adet ana verinin değerlerini oluşturmak için yirmi bir adet alt veri literatür taraması yapılarak oluşturulmuştur. Çalışmada kullanılan veriler, Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nden ve katılım bankalarına ait internet sitelerindeki finansal raporlardan alınmıştır. Yapılan çalışmanın sonucunda katılım bankalarının belirlenen yıllar arasındaki finansal performansları hem pozitif yönlü hem de negatif yönlü eğilim göstermiştir. Analize konu olan verilerden çıkan sonuçlara göre katılım bankalarının bankacılık sektöründeki ilerlemesinin yavaş olduğu gözlemlenmiştir. Bununla birlikte yapılan teknolojik yatırımların artması ve müşterilerine yönelik ürün çeşitliliğin artırılmaya başlanmasıyla, katılım bankalarının sektördeki payının ve işlevselliklerinin artması mümkün gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
Within the banking system, the interest-free finance model is known as Islamic banks, which operate based on Islamic rules. The biggest task of Islamic banks is to bring the funds that people keep under their pillows due to their religious beliefs into the economy and to contribute to economic growth and development. This bank model, known as Islamic bank in the world, started to operate as private financial institutions in Türkiye and continued to operate as participation banks with the amendments made to the banking law in the following years. With this study, information was given about the definition of the Islamic bank model, its operating principles, objectives and historical developments, and the financial data of private and public participation banks operating as Islamic banks in Türkiye were examined and their performance was compared. With the inclusion of public participation banks in the sector, how the participation banks' share in the sector has improved has been evaluated with the analysis. The financial performance comparison of participation banks covers the years 2015-2021. The reason for covering these dates is that the public participation banks started their activities in 2015. In this comparison, CAMELS analysis method was used and information was given about the analysis results of the participation banks and their achievements. In order to create the values of the six main data belonging to the CAMELS analysis method, twenty-one sub-data were created by conducting a literature review. The data used in the study were taken from the financial reports on the websites of the Participation Banks Association of Türkiye and participation banks. As a result of the study, the financial performances of participation banks between the decision years showed both positive and negative variability. According to the results obtained from the data subject of the analysis, it has been observed that the progress of participation banks in the banking sector is slow. However, the increase in technological investments made and the start of increasing the product variety for its customers indicate that the slow structure of participation banks in the sector may show positive changes in the coming years.