İmplant çevresi keratinize mukoza miktarının hasta memnuniyeti ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the Effect of the Amount of Keratinized Mucosa Around the İmplant and Patient Satisfaction
- Tez No: 773629
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YAŞAR AYKAÇ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental implantlar, Hasta memnuniyeti, Keratinize diş eti, Dental implants, Keratinized gingiva, Patient satisfaction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Herhangi bir nedenle estetik ve fonksiyon kaybına uğrayan hastaların öncelikli beklentisi, tedavi sonrası kazanımlarının tam ve kusursuz olmasıdır. Beklentinin karşılanmasındaki özen ve tedavinin başarısı hasta memnuniyetinin en temel kriteridir. Periimplant sağlık durumunu korumak için implantlarda yeterli keratinize mukozanın gerekliliği ve miktarı tartışmalı bir konudur. Yetersiz keratinize mukoza varlığı, implant alanlarının etkin şekilde temizlenmesini azaltarak plağa bağlı enflamatuar yanıtın artmasına sebep olabilir; dolayısıyla implantların sağlığını ve hasta memnuniyetini etkileyebilir. Bu araştırmanın amacı; Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde implant tedavisi görmüş hastaların, implant çevresi yumuşak doku sağlığı, keratinize diş eti miktarı ve hastaların memnuniyeti arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Çalışmamıza 24'ü kadın, 16'sı erkek olmak üzere implant tedavisinde fonksiyonel yüklemesi üzerinden en az 1 yıl geçmiş, premolar veya molar bölgede sabit bir implant destekli restorasyonu olan 40 hasta dahil edilmiştir. Klinik ölçümler ve radyografik muayene (objektif) ile implant çevresi yumuşak doku sağlığı değerlendirilerek teşhis konuldu. İmplantların çevresindeki keratinize mukoza miktarı ölçüldü. Daha sonra hastalardan demografik verileri içeren ve implantları ile ilgili memnuniyetini VAS ile derecelendirdiği bir anket formunu (subjektif) doldurmaları istendi. Çalışmamızda; keratinize diş eti olmayan hastalarda implantlar peri-implantitis ya da peri-mukozitis olarak teşhis edilmiştir. Sağlıklı grupta ise keratinize diş eti olmayan hasta yoktur. Araştırmamızda; çiğneme, konuşma, estetik, ağrı ve rahatsızlık hissi, kanama varlığı skorları ile total VAS skoru arasındaki ilişki istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlıdır. Analiz sonuçlarına göre periimplantitis, peri-mukozitis ve sağlıklı olanlar arasında VAS skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamaktadır (p>0,05). Hastaların mevcut keratinize diş eti genişliği arttıkça total VAS skoru yani hastaların memnuniyetleri de artmaktadır. Ancak bu sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı değildir (p>0,05).
Özet (Çeviri)
The primary expectation of patients who suffer from aesthetics and functional loss for any reason is a complete and perfect rehabilition. The care in meeting the expectation and the success of the treatment are the most basic criteria of patient satisfaction. The necessity and amount of an adequate band of keratinized mucosa adjacent to implants to maintain periimplant health remains controversial. Inadequate width of keratinized tissue may reduce effective oral hygiene procedures of implant sites, leading to increased plaque-induced inflammatory response; therefore, it may affect the health of the implants and patient satisfaction. The purpose of this research; to evaluate the relationship between the soft tissue health around the implant, the amount of keratinized gingiva and the satisfaction of the patients who had implant treatment at Ankara University Faculty of Dentistry. Our study included 40 patients, 24 women and 16 men, who had a fixed implant-supported restoration in the premolar and/or molar region, at least 1 year after their functional loading. The diagnosis was made by evaluating the soft tissue health around the implant with clinical measurements and radiographic examination (objective). The amount of keratinized mucosa around the implants was measured. The patients were then asked to fill out a (subjective) questionnaire that included demographic data and rated their satisfaction with their implants with VAS. In our study; Implants have been diagnosed peri-implantitis or peri-mucositis in patients with no keratinized gingiva. In the healthy group, there is no patient without keratinized gingiva. In our research; The relationship between chewing, speech, aesthetics, pain and discomfort, bleeding presence scores and the total VAS score is statistically significant. According to th results, there was no statistically significant difference between peri-implantitis, perimucositis and healthy ones in terms of VAS scores (p>0.05). As the existing keratinized gingival width of the patients increases, the total VAS score, that is, the satisfaction of the patients. However, these results are not statistically significant (p>0.05).