Acil servise travma nedeniyle başvuran hastalarda tüm vücut bilgisayarlı tomografi taramasının gerekliliği
Necessity of whole body computed tomography scanning in patients presenting to the emergency department due to trauma
- Tez No: 773648
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİM SATAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, İlk ve Acil Yardım, Emergency Medicine, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Tüm vücut BT, Revize Travma skoru (RTS), CRAMS skoru, Acil travma skoru (ATS), Whole body CT, Revised Trauma score (RTS), CRAMS score, Emergency trauma score (ATS)
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Acil Servise Travma Nedeniyle Başvuran Hastalarda Tüm Vücut Bilgisayarlı Tomografi Taramasının Gerekliliği Giriş: Travmalar insan yaşamı üzerinde yıkıcı etkilere sahiptir ve halk sağlığı üzerinde büyük bir yük oluşturmaktadır. BT taraması, yüksek tanısal doğruluğu nedeniyle travma tedavisinin erken tanı aşamasında önemli bir yer tutmakla beraber zamanla hastanelerdeki alt yapının gelişmesiyle ve tomografinin yaygınlaşmasıyla tüm vücut BT taraması major travmanın değerlendirilmesinde rutin bir uygulama haline gelmiştir. Bu çalışmada acil servise travma nedeniyle başvuran hastalarda travma oluş mekanizmasının, laboratuvar parametrelerinin ve etkinliği kanıtlanmış travma skorlarının (RTS, CRAMS ve ATS) tüm vücut BT taramasında pozitif bulgu saptanmasıyla korelasyonunu belirlemektir. Metot: Bu prospektif çalışmada 21 Mayıs 2021 ve 21 Mayıs 2022 tarihleri arasında acil servise yüksek enerjili travma nedeniyle başvuran ve hekim tarafından tüm vücut BT taraması endikasyonu konulan 18 yaş üstü hastaları değerlendirdik. Çalışmaya katılan hastaların demografik özellikleri, başvuru şekilleri, yaralanma mekanizmaları, fizik muayene bulguları, acil servise başvurudaki GKS'ları, çalışmanın standart veri toplama formuna kaydedildi ayrıca edilen hastaların kontrastsız beyin, vertebra ve 4 ekstremite BT, kontrastlı toraks, batın ve pelvis BT görüntülemesi yapıldı. Revize Travma skoru (RTS), CRAMS skoru ve Acil travma skoru (ATS) verileri veri toplama formuna kaydedildi. Bulgular: Acil servise yüksek enerjili travma nedeniyle başvurup tüm vücut tomografisi çekilen 1363 hasta dahil edildi. Hastaların %56.5 (n=770)'inin BT'sinde bulgu varken (BT (+)), %43.5 (n=593)'inin BT'sinde bulgu yoktu (BT (-)). Tüm hastaların travma skorlarının ortalama değerlerine bakıldığında sırasıyla; Acil travma skoru 0.9±1.3; CRAMS skoru 9.6±1.1; Revize travma skoru ise 11.8±1.0 idi. Çalışmamızda travma skorlarının ROC analizine göre eğri altındaki alan ile belirlenen prediktif değerler arasında mortaliteyi öngörme gücü en yüksek bulunan skorun Acil Travma Skoru olduğu görüldü. Tomografi ve fizik muayene bulgularının varlığı incelendiğinde toraks bölgesinde Grup 3'ün %3.7 (n=50) ve vertebra bölgesinde Grup 3'ün %3.2 (n=43) olduğu tespit edildi. Grup 3'te bulunan hasta yoğunluğunun diğer bölgelere kıyasla toraks ve vertebra bölgesinde daha fazla oranda olduğu gözlendi. Sonuç: Tüm vücut BT çekilmesinin ve triaj skorlarının kullanımın acil servislerde hasta yönetimini kolaylaştırması açısından önemli olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Necessity of Whole Body Computed Tomography Scanning in Patients Presenting to the Emergency Department due to Trauma Objective: Traumas have devastating effects on human life and pose a great burden on public health. Although CT scanning has an important place in the early diagnosis of trauma treatment due to its high diagnostic accuracy, whole body CT scanning has become a routine practice in the evaluation of major trauma with the development of the infrastructure in hospitals and the widespread use of tomography. The aim of this study is to determine the correlation between the mechanism of trauma, laboratory parameters and proven efficacy trauma scores (RTS, CRAMS and ATS) with positive findings in whole body CT scan in patients admitted to the emergency department due to trauma. Methods: In this prospective study, we evaluated patients over the age of 18 who presented to the emergency department due to high-energy trauma between 21 May 2021 and 21 May 2022 and were indicated by the physician for whole body CT scan. The demographic characteristics of the patients participating in the study, the way they applied, the mechanisms of injury, physical examination findings, GCS at admission to the emergency department were recorded in the standard data collection form of the study. In addition, non-contrast CT of the brain, vertebrae and 4 extremities, and contrast-enhanced thorax, abdomen and pelvis CT were performed. Revised Trauma score (RTS), CRAMS score and Emergency trauma score (ATS) data were recorded in the data collection form. Results: A total of 1363 patients who were admitted to the emergency department due to high-energy trauma and had whole body tomography were included. While 56.5% (n=770) of the patients had findings on CT (CT (+)), 43.5% (n=593) had no findings on CT (CT (-)). Considering the mean values of trauma scores of all patients, respectively; Emergency trauma score was 0.9±1.3; CRMS score 9.6±1.1; The revised trauma score was 11.8±1.0. In our study, it was seen that the Emergency Trauma Score was the score with the highest predictive power of mortality among the predictive values determined by the area under the curve according to the ROC analysis of trauma scores. When the presence of tomography and physical examination findings were examined, it was determined that Group 3 (n=50) in the thorax region and Group 3 in the vertebra region were 3.2% (n=43). It was observed that the patient density in Group 3 was higher in the thorax and vertebra region compared to other regions. Conclusion: We believe that the use of whole body CT and triage scores are important in terms of facilitating patient management in emergency departments.