Elektrikli scooter kazasına karışan hastaların yaralanma paternlerinin, mortalite-morbiditelerinin ve tanı-tedavi maliyetlerinin araştırılması
Investigation of injury patterns, mortality-morbidities and diagnosis-treatment costs of patients involved in electric scooter accident
  1. Tez No: 773084
  2. Yazar: TURAB SAMİ ALTAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KURTULUŞ AÇIKSARI, UZMAN VOLKAN ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrikli scooter, Travma, Ölüm, Electric Scooter, Trauma, Death
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
AMAÇ: Acil servise elektrikli scooter kazası sonrası başvuran hastaların yaralanma paternlerinin, mortalite-morbiditelerinin ve tanı-tedavi maliyetlerinin araştırılması amaçlanmıştır. YÖNTEM: Bu çalışma İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Kliniği'ne başvuran ve elektrikli scooter kazasına karışan 265 hasta ile gerçekleşmiştir. Hastaların ad soyad, yaş, cinsiyet, tanı, adli vaka olma durumu, görüntülenen bölge sayısı, travmadan etkilenen vücut bölgesi, travmadan etkilenen vücut bölgesindeki muayene bulgusu, kaza mekanizması, hasta sonlanımı (yatış/sevk/ex), rapor gün sayısı, maliyeti hastane otomasyon sistemi kayıtları esas alınarak yapıldı. BULGULAR: Çalışma; %69,4'ü erkek, %30,6'sı kadın, 265 olgu retrospektif olarak incelenmiştir. Tüm scooter kazaları nedeniyle hastaneye başvuran hastaların yaşları 4 ile 72 arasında değişmekte ve yaş ortalamaları 8,36±3,55 yıldır. Hastaların %95,5'i ayaktan başvurmuş, başvuran hastaların tamamı bisiklet binici yaralanması olarak kabul edilmiştir. Tüm vakaların %81,5'ine (n=216) grafi, %51,3'üne (n=136) bilgisayarlı tomografi, %9,4'üne (n=25) laboratuvar tetkik, %53,6'sına konsültasyon istemi yapılmıştır. Hastaların %3,3'üne hiçbir görüntüleme yöntemi kullanılmazken, %36,6'sına hem bilgisayarlı tomografi hem de grafi istemi yapılmıştır. Tüm hastalarda %67,2 yumuşak doku bozukluğu, %30,1'inde de fraktür (alt-üst ekstremite, kafa-yüz kemikleri) saptandı. Hastaların %11,3'üne (n=30) yatış verilmiş, %88,3'ü (n=234) taburcu edilmiş %0,4'ü (n=1) ex olmuştur. En çok konsültasyon %83,8 oranı ile ortopedi kliniğinden istenmiş fakat yatış oranının en yüksek olduğu birimler %33,3 ile beyin cerrahi ve göz kliniğini olmuştur. Grafi dışında bilgisayarlı tomografi, laboratuvar tetkik ve konsültasyon istenen hastalarda maliyetin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Tüm hastaların maliyetleri 17-11680 TL arasında değişmekte olup, ortalama maliyet 340,33±1151,80 TL olarak saptanmıştır. Elektrikli scooter kazalarına bağlı başvuruların hafta içi 17.00-00.00 saatleri arasında daha fazla olduğu gözlenmiştir. SONUÇ: Elektrikli scooter kullanımına ilişkin yasal düzenlemelerin tekrar gözden geçirilmesi, denetleme sistemlerinin geliştirilmesi, elektrikli scooter kullanıcılarına ait yolların belirlenmesi ve kişisel koruyucu ekipmanların zorunlu hale getirilmesi ile ciddi yaralanmalar önlenerek daha güvenli bir ulaşım sağlanabileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: It was aimed to investigate the injury patterns, mortality-morbidities, and diagnosis-treatment costs of patients who applied to the emergency department after an electric scooter accident. Method: This study was carried out with 265 patients who applied to the Emergency Medicine Clinic of Istanbul Medeniyet University Göztepe Prof. Süleyman Yalçın City Hospital and were involved in an electric scooter accident. Patient's name, surname, age, gender, diagnosis, forensic case, number of areas displayed, body area affected by trauma, examination finding of body area affected by trauma, accident mechanism, patient outcome (admission/refer/ex), number of days to report, cost hospital automation system records were taken as basis in this investigation. METHOD: The study was conducted by retrospectively examining 265 cases, 69.4% male, 30.6% female. The ages of the patients admitted to the hospital due to all electric scooter accidents vary between 4 and 72 years and also their average age is 8.36-3.55 years. 95.5% of the patients applied as an outpatient, and all the admitted patients were evaluated as a bicycle accident. 81.5% (n=216) of all cases were asked for radiography, 51.3%(n=136) for computed tomography, 9,4% (n=25) for laboratory examination, and 53.6% for consultation. The number of patients who did not use any imaging method was determined as 3.3%. both computed tomography and radiography were requested in 36.6% of them. Soft tissue disorders were diagnosed in 67.2% of all patients, and fractures (lower-upper extremity, head) were made in 30.1% of them. 11.3%(n=30) of the patients were hospitalized,88.3% (n=234) were discharged and 0.4% (n=1) died. The highest number of consultations was requested from the orthopedics clinic with a rate of 83.8%, but the units with the highest hospitalization rate were neurosurgery and eye clinics with 33.3%. It was observed that the cost was higher in patients who requested computerized tomography, laboratory tests and consultation other than radiography. The costs of all patients ranged between 17-11680 and the average was found to be 340.33-1151.80. It has been observed that most of the applications due to e-scooter accidents are between 17.00-00.00 on weekdays. RESULTS: It is suggested that a safer transportation can be provided by preventing serious injuries by reviewing the legal regulations regarding the use of electric scooters and developing inspection systems, determining the roads for electric scooter users and making personal protective equipment mandatory.