Benign paroksismal pozisyonel vertigolu (BPPV) hastalarda kanalit repozisyon manevralarının (KRM) ve kanalit repozisyon manevralarına ek olarak verilen postüral kısıtlamaların düşme riskini azaltmaya etkisi
The effect of postural restrictions given in addition to canali̇th reposition maneuver (CRM) and canalith reposition maneuvers on reducing fall risk in patients with benign paroxysmal positional vertigo (BPPV)
  1. Tez No: 773679
  2. Yazar: TOLGA ÖCAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT NACİ ÖZLÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: BPPV, kanalit repoziyon manevrası, düşme, düşme riski değerlendirmeleri, BPPV, canalith reposition maneuver, fall, fall risk assessments
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Tolga Öcal, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigolu (BPPV) Hastalarda Kanalit Repozisyon Manevralarının (KRM) ve Kanalit Repozisyon Manevralarına Ek Olarak Verilen Postüral Kısıtlamaların Düşme Riskini Azaltmaya Etkisi. Amaç: Bu çalışmamızda amaç, BPPV'li hastalarda KRM'lere ek olarak verilen postural kısıtlamalarının düşme riski değerlendirme testlerinin bulgularına etkisini incelemek ayrıca KRM'den önce ve sonra elde edilen düşme riski değerlendirme testlerinin bulgularını karşılaştırmaktır. Gereç Yöntem:Çalışmaya 2022 yılında Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Odyoloji Kliniği'nde BPPV tanısı almış 34 hasta dahil edildi. Grup 2'ye BPPV tedavisi için sadece kanalit repozisyon manevrası (KRM) uygulanırken, Grup 1'e KRM uygulandı ve postüral kısıtlamalar önerildi. Tedavi uygulamaları öncesinde, tedavi uygulamaları sonrası BPPV tanı testlerinin negatif elde edildiği günde ve 1 ay sonrasında hastalara Morse Düşme Ölçeği (MDÖ), Zamanlı Kalk ve Yürü Testi (ZKYT), Berg Denge Skala'sı (BDS) ve Romberg testi uygulandı ve düşme riskleri değerlendirildi. Bulgular:Çalışmamızda tedavi öncesinde ve sonrasında MDÖ, ZKYT, BDS ve Romberg testi skor ortalamaları gruplar arasında karşılaştırıldığında anlamlı farklılık bulunmadı. Grup 1 ve Grup 2'de zamana göre hastaların ZKYT ve BDS skor ortalamaları istatistiksel olarak anlamlı şekilde iyileşmişti. Grup 1 ve Grup 2'de zamana göre hastaların MDÖ ve Romberg testi skor ortalamaları istatistiksel olarak anlamlı şekilde iyileşmemişti. Sonuç:Bu çalışmaya göre KRM'ler, BPPV hastalarının düşme risklerinim önlenmesi üzerinde olumlu etkisi olabilir. Postüral kısıtlamaların, BPPV hastalarının düşme risklerinin önlenmesi üzerinde bir etkisi yoktu. BPPV hastalarında, KRM ve KRM'lere ek olarak verilen postüral kısıtlamaların düşme riskine etkisi, diğer düşme riski değerlendirme araçları ile incelenmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Tolga Öcal, The Effect of Postural Restrictions Given in Addition to Canalith Reposition Maneuver (CRM) and Canalith Reposition Maneuvers on Reducing Fall Risk in Patients with Benign Paroxysmal Positional Vertigo (BPPV). Objective:The aim of this study is to examine the effect of postural restraints given in addition to CRMs in patients with BPPV on the findings of fall risk assessment tests and to compare the findings of fall risk assessment tests obtained before and after CRM. Material and Methods: Thirty-four patients diagnosed with BPPV in 2022 at Başkent University Ankara Hospital, Department of Otorhinolaryngology, Audiology Clinic were included in the study. While only canalith repositioning maneuver (CRM) was applied to Group 2 for BPPV treatment, CRM was applied to Group 1 and postural restrictions were recommended. Morse Fall Scale (MFS), Timed Up and Go Test (TUG), Berg Balance Scale (BBS) and Romberg test were applied to the patients before the treatment, on the day when the BPPV diagnostic tests were negative, and 1 month after the treatment, and the risk of falling was evaluated. Results: In our study, no significant difference was found between Group 1 and Group 2 when the mean scores of MDS, TUG, BBS and Romberg tests applied before and after the treatment were analyzed between the groups. In Group 1 and Group 2, the mean scores of TUG and BBS of the patients in the group were statistically significantly improved over time. However, the mean MDS and Romberg test scores of the patients in the group in Group 1 and Group 2 did not improve statistically significantly according to time. Conclusion: According to this study, CRMs may have a positive effect on preventing the fall risks of BPPV patients. Postural restrictions had no effect on preventing falls in BPPV patients. In BPPV patients, the effect of CRM and postural restraints in addition to CRMs on the risk of falling needs to be examined with other fall risk assessment tools.