Kurumsal sosyal sorumluluğun iş tatmini ve örgütsel vatandaşlık davranışına etkisi: Otel çalışanları üzerine bir uygulama
The effect of corporate social responsibility on job satisfaction and organizational citizenship behavior: An implementation on hotel employees
  1. Tez No: 773686
  2. Yazar: VOLKAN DURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR YAYLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal sosyal sorumluluk, iş tatmini, örgütsel vatandaşlık, otel çalışanları, Corporate social responsibility, job satisfaction, organizational citizenship, hotel employees
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Araştırma otel işletmelerinde uygulanan kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerinin otel çalışanlarının iş tatmini ve örgütsel vatandaşlık davranışına olan etkisinin olup olmadığını eğer varsa ne boyutta olduğunu ölçmeye çalışmıştır. Kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetleri uygulanan işletmenin içten dışa doğru çevresine katkı sağlayan ve en nihayetinde işletmeye olumlu sonuçları olan uygulamalardır. Çalışmada literatürdeki kurumsal sosyal sorumluluk, iş tatmini ve örgütsel vatandaşlık kavramlarını içeren araştırmalar incelenmiştir. Araştırma Antalya ilinin Manavgat ilçesinde bulunan beş yıldızlı otellerdeki 402 otel çalışanından elde edilen veriler ışığında gerçekleştirilmiştir. Kurumlarda uygulanan kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetleri; topluma, çevreye, çalışanlara ve müşterilere karşı olmak üzere dört boyutta incelenmiş ve bu çalışmaların örgütsel vatandaşlık ve iş tatminine olan ilişkisi incelenmiştir. Bu doğrultuda topluma ve çevreye karşı olan KSS faaliyetlerinin örgütsel vatandaşlık üzerinde bir etkisi bulunmazken çalışanlara ve müşterilere karşı yürütülen KSS faaliyetleri örgütsel vatandaşlığa olumlu etki sağlamıştır. Çevreye ve çalışanlara karşı yürütülen KSS faaliyetlerinin iş tatminine olumlu etkisi olduğu tespit edilmiş fakat topluma ve müşterilere karşı yürütülen KSS faaliyetlerinin çalışanların iş tatmini üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research it is tried to measure whether the corporate social responsibility activities implemented in hotel businesses have an effect on job satisfaction and organizational citizenship behavior of hotel employees, if any, to what extent they are affected by it. Corporate social responsibility activities are the practices that contribute to the environment of the business from the inside out and ultimately have positive results for the business. In the study, studies in the literature including the concepts of corporate social responsibility, job satisfaction and organizational citizenship were examined. The research was carried out in the light of the data obtained from 402 hotel employees in five-star hotels in Manavgat district of Antalya province. Corporate social responsibility activities implemented in institutions; It has been examined in four dimensions which are towards society, environment, employees and customers, and the relationship between these activities, organizational citizenship and job satisfaction has been examined. In this direction, it has been found out that while CSR activities against society and the environment does not have an effect on organizational citizenship, CSR activities carried out against employees and customers have a positive effect on organizational citizenship. It has been determined that CSR activities carried out against the environment and employees have a positive effect on job satisfaction, but it has been determined that CSR activities carried out against society and customers do not have a significant effect on the job satisfaction of employees.