18-64 yaş arası bireylerde osteoporoz farkındalığının değerlendirilmesi
To analyzing the osteoporosis awareness of individuals between the ages of 18-64
- Tez No: 773710
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİN ZEREN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, Farkındalık, Kemik Kaybı, Osteoporosis, Awareness, Bone Loss
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: 18-64 yaş arası bireylerin osteoporoz farkındalıklarının değerlendirilmesi Gereç ve Yöntem: Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniğine bağlı polikliniklere 2 ay içinde başvuran 216 bireye tarafımızca literatür taraması yapılarak oluşturulan sosyodemografik verileri de içeren bilgi formu ve Osteoporoz Farkındalık Ölçeği yüz yüze uygulanmıştır. İstatistiksel analiz için SPSS 20.0 paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Toplam 216 kişi çalışmaya dahil edildi. Katılımcıların %50.9'u erkek, %49.1'i kadındı. Yaş ortalaması 35.7±12.5, VKI ortalaması 25.7 idi. Menarş yaş ortalaması 13.2±1.6, menopoza girme yaşı 45.9±4.3 olarak tespit edildi. Katılımcıların osteoporoz farkındalık ölçeği puanları cinsiyetlerine göre karşılaştırıldığında toplam ölçek puanları erkeklerde kadınlara kıyasla istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha yüksek tespit edildi (p=0.019). Ailelerinde kemik erimesi tanısı konulmuş kişi olup olmamasına göre karşılaştırıldığında,“evet”yanıtını verenlerde osteoporozun özellikleri puanı istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha yüksek tespit edildi (p=0.015). Katılımcıların osteoporoz farkındalık ölçeği puanları, haftada en az 3 gün ve en az 40'ar dk orta ağırlıkta egzersiz yapıp yapmamalarına göre karşılaştırıldığında, egzersiz yapanların koruyucu davranışlar (p=0.030), egzersiz (p=0.002) alt ölçek puanları ile toplam ölçek puanları (p=0.047) istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha yüksek tespit edildi. Yeşil yapraklı sebze tüketim sıklıklarına göre karşılaştırıldığında toplam ölçek puanları her gün en az bir porsiyon tüketenlerde, aydan on porsiyondan az tüketenlere kıyasla anlamlı olarak daha yüksekti (sırasıyla p=0.001 ve 0.016). Katılımcıların osteoporoz farkındalık ölçeği puanları, ailelerinde erken menopoz öyküsü olup olmamasına göre karşılaştırıldığında, evet yanıtını verenlerin osteoporozun özellikleri puanları, hayır yanıtını verenlerde istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha yüksek olduğu tespit edildi (p=0.045). Sonuç: Çalışmamız osteoporoz hakkında halkın farkındalığının düşük olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To analyze the osteoporosis awareness of individuals between the ages of 18-64. Materials and Methods: An information form including socio-demographic data, which was developed by reviewing the literature, and the Osteoporosis Awareness Scale were applied face-to-face to 216 individuals who applied to the outpatient clinics of Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital Family Medicine Clinic within 2 months. SPSS 25.0 package program was used for statistical analysis. Results: A total of 216 people participated in the study. 50.9% of the participants were male and 49.1% were female. The mean age was 35.7±12.5 years and the mean BMI was 25.7. The mean age of menarche was 13.2±1.6 years and the mean age of menopause was 45.9±4.3 years. When the osteoporosis awareness scale scores of the participants were compared in terms of gender, the total scale scores were found to be statistically significantly higher in males compared to females (p=0.019). When compared in terms of whether there was a family member diagnosed with osteoporosis, the score for the characteristics of osteoporosis was found to be significantly higher in those who answered“yes”(p=0.015). When the osteoporosis awareness scale scores of the participants were compared in terms of whether they exercised at least 3 days a week and at least 40 minutes of moderate-weight exercise, the protective behaviors (p=0.030), exercise (p=0.002) subscale scores and total scale scores (p=0.047) of those who exercised were found to be statistically significantly higher. When compared in terms of frequency of leafy green vegetable consumption, total scale scores were significantly higher in those who consumed at least one serving every day compared to those who consumed less than ten servings per month (p=0.001 and 0.016, respectively). When the osteoporosis awareness scale scores of the participants were compared according to whether they had a family history of early menopause or not, it was found that the scores of osteoporosis characteristics of those who answered yes were statistically significantly higher than those who answered no Conclusion: Our study demonstrates that public awareness regarding osteoporosis is low.