Ekonomide kadının istihdam açısından önemi ve ekonomiye etkileri: TRC örneği
The importance of women in economy in terms of employment and its effects on the economy: TRC example
  1. Tez No: 773736
  2. Yazar: CEYLAN ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL UKAV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Kadın İstihdamı, Kadın İşsizliği, Kadının İşgücüne Katılımı, TRC Bölgesi, Economic Growth, Women's Employment, Women's Unemployment, Women's Labor Force Participation, TRC Region
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Kadın istihdamı, Türkiye'de ekonomik kalkınma ve büyümenin gerçekleştirilmesinde büyük önem arz etmektedir. Geleneksel düşünce yapısı, ev işi ve bakım sorumlulukları, cinsiyet ayrımcılığı, cam tavan ve ücret eşitsizliği gibi sorunlar kadınların çalışma hayatında etkin olmasını önlemekte ve cinsiyet eşitsizliğinin büyümesine sebep olmaktadır. Bu sorunlar nedeniyle işgücü piyasasında kadınların istihdam oranları yetersiz olmakta ve ekonomik açıdan güçlenmelerini daha da zorlaştırmaktadır. Bu problemlerin çözümü ise kadınların çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve aile hayatlarında düzenleme yapılmasıyla ile mümkün olmaktadır. Bu düzenlemelerin devlet eliyle yapılarak daha etkili olmasının sağlanması gerekmektedir. Bu tez çalışmasında Türkiye'de kadın istihdamının ekonomik açıdan önemi TRC bölgeleri bazında ortaya koyulmuştur. Öncelikle kadın istihdamının genel durumu kapsamlı olarak ele alınmış ve alt bölgeler ile (TRC1, TRC2 ve TRC3) Türkiye geneli karşılaştırılarak ülke ekonomisine olan etkileri incelenmiştir. Bu kapsamda, kadınların yaşadığı sorunlar ve onlara yüklenilen görevlerin yerine getirilmesi gibi düşünceleri ortadan kaldırıp kadınları iş hayatına kazandırmak için uygun politikalar ve yasal düzenlemelerin yapılması için öneri ve görüşler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Women's employment is of great importance in the realization of economic development and growth in Turkey. Problems such as traditional mentality, housework and care responsibilities, gender discrimination, glass ceiling and wage inequality prevent women from being active in working life and cause gender inequality to grow. Due to these problems, women's employment rates in the labor market are insufficient and make it more difficult for them to become economically stronger. The solution to these problems is possile by improving the working conditions of women and making arrangements in their family lives. It is necessary to ensure that these regulations are made by the state to be more effective. In this thesis, the economic importance of women's employment in Turkey and its economic effects were examined based on the TRC regions. First of all, the general situation of women's employment was discussed comprehensively and compared with the sub-regions ( TRC1, TRC2, and TRC3 ) with Turkey in general, and its effects on the countr's economy were examined. In this context, suggestions and opinions were presented in order to eliminate the thoughts such as the problems experienced bey women and the fulfillment of the duties assigned to them, and to make appropriate polices and legal regulations in order to bring women into business life.