Antiapoptotic, antioxidant and renoprotective effets of escin in cyclophosphamide-induced acute kidney injury
Siklofosfamid nedenli akut böbrek hasarında escinin antiapoptotik, antioksidan ve renoprotektif etkileri
  1. Tez No: 773830
  2. Yazar: ALANNA TEIXEIRA ANDRADE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN AYHANCİ, DOÇ. DR. MUSTAFA CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoloji, Nefroloji, Biochemistry, Biology, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Siklofosfamid, Akut Böbrek Hasarı, Escin, oksidatif stress, Cyclophosphamide, acute kidney injury, Escin, oxidative stress
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Akut Böbrek Hasarı (AKI), yüksek morbidite ve mortalite oranları ile ilişkili, dünya çapında sağlık sistemlerine büyük yük getiren karmaşık bir böbrek yetmezliği durumudur. AKI genellikle diğer patolojiler için hastanede olan hastalarda ortaya çıkar ve çoğu zaman tümörlerle savaşan ve bağışıklık sistemini baskılayan klasik bir ilaç olan Siklofosfamid (CP) gibi ilaç kullanımıyla ilişkilidir. AKI, böbrek fonksiyonunda hızlı düşüş ve nitrojen metabolizması ürünleri kreatinin ve üre birikimi ile tanımlanır ve tedavi edilmediğinde, uzun süreli kardiyovasküler olaylar riski ve artan oksidatif stres (OS) reaksiyonları ile ilişkili kronik böbrek hastalığı, inflamasyon, ve apoptoz gibi komplikasyonlara yol açar. OS, bu hastalığın evriminin çok önemli bir parçası olduğundan, bu çalışmanın amacı, Sprague-Dawley albino sıçanlarında Siklofosfamid ile indüklenen AKI'de antioksidan aktivite gösteren kompleks bir triterpen saponin glikozit karışımı olan Escin'in (ES) kullanımını araştırmaktı. Dört grup (n = 6) oluşturuldu: kontrol, Escin, Siklofosfamid ve CP+ES. Bu son iki grup, intraperitoneal CP enjeksiyonu yoluyla AKI geliştirdi, CP+ES Grubuna CP uygulamasından kısa bir süre sonra tek doz ES verildi. Deney sonunda glomerüler alanlar, nekroz, inflamasyon, kan üre nitrojen (BUN) ve kreatinin düzeylerinin yanı sıra apoptotik belirteçler Bax, Bcl-2, Kaspaz-3'ün histolojik ve biyokimyasal analizleri yapıldı. CP+ES Grubu ile CP Grubu karşılaştırıldığında, glomerüler alan, nekroz, BUN, kreatinin, tiyol-disülfid ve Bcl-2 seviyeleri düşerken doğal tiyol, toplam tiyol, Bax ve Kaspaz-3 yükseldi. Bu çalışma, ES'nin böbrek fonksiyonu üzerinde dikkate değer derecede koruyucu etkilerle sonuçlandığını, AKI için tedavi olarak kullanılma potansiyelini gösterdiğini ve ES'nin OS ile böbrek fonksiyon bozukluğu arasındaki ilişki üzerindeki etkisini gösterdiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Acute Kidney Injury (AKI) is a complex condition of renal failure responsible for great burden to healthcare systems throughout the world, being related to high morbidity and mortality rates. AKI generally occurs in patients that are already in hospital for other pathologies and is many times related to the use of medication, such as Cyclophosphamide (CP), a classical drug that combats tumors and acts as an immunosuppressive. AKI is delineated by rapid decrease in renal function and accumulation of nitrogen metabolism products creatinine and urea and, when untreated, leads to complications such as long-term risk of cardiovascular events and chronic kidney disease related to increased oxidative stress (OS) reactions, inflammation, and apoptosis. As OS is a crucial part of the evolution of this disease, the objective of this study was to investigate the use of Escin (ES), a complex mixture of triterpene saponin glycosides that has shown antioxidant activity, in Cyclophosphamide-induced AKI in Sprague-Dawley albino rats. Four groups (n = 6) were created: control, Escin, Cyclophosphamide, and CP+ES. These two last groups developed AKI through intraperitoneal injection of CP, while the CP+ES Group was given a single dose of ES shortly after the administration of CP. At the end of the experiment, histological and biochemical analyses of the glomerular areas, necrosis, inflammation, blood urea nitrogen (BUN), and creatinine levels, as well as of the apoptotic markers Bax, Bcl-2, Caspase-3 were done. The glomerular area, necrosis, BUN, creatinine, thiol- disulfide, and Bcl-2 levels decreased while native thiol, total thiol, Bax, and Caspase-3 rose when comparing the CP+ES Group with the CP Group. This work suggests that ES resulted in remarkably protective effects upon kidney function, showing potential to be utilized as therapy for AKI, and demonstrates the impact of ES upon the relationship between OS and kidney dysfunction.