Satı Bey'in eğitimle ilgili görüşleri ışığında II. Meşrutiyet sonrası çocuk şiirlerinin değerler eğitimi açısından incelenmesi
Within the light of Satı Bey's views on education, the examination of the children poetry -after II. Constitutional period- in terms of values education
  1. Tez No: 773835
  2. Yazar: DENİZ IŞIKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LOKMAN TURAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: II. Meşrutiyet Dönemi çocuk şiiri, Satı Bey'in eğitim görüşleri, değerler eğitimi, çocuk şiiri, Children Poetry in II. Constitutional Period, Satı Bey's views on Education, Value education, Children Poetry
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 370
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Satı Bey'in eğitim görüşlerinin dönemin çocuk şiirlerine yansımasını tespit etmek ve II. Meşrutiyet Dönemi çocuk şiirlerini (Çocuklarımıza Neşideler, Çocuk Şiirleri, Çocukların Şiir Defteri, Çocuklara Mahsus Küçük Şiirler, Şermin) değerler eğitimi açısından incelemektir. Yöntem: Çalışmada nitel araştırma yaklaşımı tercih edilmiştir. Bahsi geçen çalışmada nitel araştırma desenlerinden doküman analizi kullanılmıştır. Ali Ulvi Elöve'nin“Çocuklarımıza Neşideler”, İbrahim Alâattin Gövsa'nın“Çocuk Şiirleri”, İbrahim Aşkî'nin [Tanık]“Çocukların Şiir Defteri”, Sabri Cemil'in [Yalkut]“Çocuklara Mahsus Küçük Şiirler”, Tevfik Fikret'in“Şermin”isimli eserleri araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Satı Bey'in eğitim görüşlerine yönelik form oluşturmak için literatür taraması yapılmış, örnek form oluşturulmuştur. Uzmanlardan alınan görüşler doğrultusunda forma son şekli verilmiştir. II. Meşrutiyet Dönemi çocuk şiirlerindeki değerleri tespit edebilmek için Kuşdil ve Kağıtçıbaşı'nın“Türk Öğretmenlerin Değer Yönelimleri ve Schwartz Değer Kuramı”(2000) çalışması dikkate alınmıştır. Çalışmanın verileri içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Bulgular: Satı Bey'in eğitim görüşleri formuna göre incelenen şiirlerde 31 maddeye yönelik herhangi bir ifade tespit edilememiştir. Satı Bey'in okula, eğitim sistemine, öğretmene, aile ve öğrenciye yönelik görüşlerinin incelenen eserlere oldukça sınırlı sayıda yansıdığı tespit edilmiştir. Satı Bey'in derslere ve öğretim yöntemlerine yönelik görüşlerinin incelenen eserlere oldukça fazla yansıdığını ifade etmek mümkündür. Schwartz'ın Değer Kuramı'na göre incelenen II. Meşrutiyet Dönemi çocuk şiirlerinde sadece dört değere yönelik bulgu tespit edilememiştir. Sonuç: Türk eğitim tarihinin önemli isimlerinden Satı Bey'in eğitim görüşlerinin dönemin şiirine yansıması eserlerin modern eğitim-öğretim görüşleri açısından oldukça zengin olduğuna işaret etmektedir II. Meşrutiyet Dönemi'nde yazılan çocuk şiirlerinde Schwartz'ın Değer Kuramı'daki değerlerin mevcut olması, eserlerin evrensel ve yerel değerleri taşıdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The Purpose: The purpose of this study is to determine the reflection of Satı Bey's views on education in children poetry of the period and to examine the children poems in II. Constitutional Period (Songs for Kids – Çocuklarımıza Neşideler, Children Poems – Çocuk Şiirleri-, Poetry Notebooks of Children – Çocukların Şiir Defteri-, Short Poems for Children – Çocuklara Mahsus Küçük Şiirler-, Şermin- Şermin-) in terms of value education. Method: In this study, qualitative research method is used. As for the types of qualitative research methods, document analysis is used for this study. The samples of the study are determined as“Songs for Kids”written by Ali Ulvi Elöve,“Children Poems”written by İbrahim Alâattin Gövsa,“Poetry Notebooks of Children”written by İbrahim Aşkı Tanık,“Short Poems for Children”written by Sabri Cemil Yalkut and“Şermin”written by Tevfik Fikret. In order to design a form about Satı Bey's views on education, the related literature is reviewed and a sample form is designed. With the help of the expert opinions, the form is completed as the final version. In order to analyze the values in children poems which were written in II. Constitutional Period,“The Value Tendencies of Turkish Teachers and Schwartz Value Theory”that was conducted by Kuşdil and Kağıtçıbaşı (2000) is examined for the study. The data is analyzed via content analysis method. Findings: In the poems which are examined in terms of the form about Satı Bey's views on education, there is no any statement for 31 items. The views of Sati Bey on school, educational system, teachers, family and students are very limited in the examined works. However, it is possible to say that the views of Satı bey on courses and teaching methods are highly reflected in the examined works. In the children poems which are examined in terms of Schwartz Value Theory, only four value is not found for the findings. Conclusion: The reflection of Satı Bey's –who is one of the most significant names in Turkish Education History- views on education in the poetry in that period is an important sign for his works in terms of modern education-teaching views. In the children poems that were written in the II. Constitutional Period, there were some values in terms of Schwartz Value Theory and it means that these literary works have both universal and local values.