Uluslararası ticarette Covıd-19'un Türkiye bankacılık sektörüne etkileri
The effects of Covid-19 on the banking system in international trade
- Tez No: 773866
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Bankalar, bankacılık sektörü, finansal durum, Covid-19 pandemisi, Banks, banking sector, financial situation, Covid-19 pandemic
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Sosyal ve ekonomik bir kriz olarak ortaya çıkan Covid-19 pandemisinin hemen her sektör üzerinde olumlu/olumsuz etkileri olmuştur. Salgından etkilenen sektörlerden biri de bankacılık sektörüdür. Bu çalışmada Covid-19 salgınının bankacılık sektörü üzerindeki etkileri Türkiye özelinde incelenmektedir. Bu amaçla, çalışma dahilinde, Covid-19 salgınının makro düzeyde Türkiye bankacılık sektörünün temel mali göstergeleri üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Çalışmada betimsel veri analizi ve oran (rasyo) analizi yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmaların bulguları ışığında pandemi sonrası bankaların risk profilinde artış gözlemlenmiştir. Bankalar ise artan riski kontrol etmek amacıyla fonlarının devlet iç borçlanma senetleri yahut tahviller gibi daha az riskli alanlara kanalize etmişlerdir. Diğer yandan, reel sektörün durma noktasına gelmiş olması ve artan işsizlik gibi sebeplerle bankaların ellerinde bulundurduğu fonların önemli kısmı âtıl kalmıştır. Kredi talebi artmış olmasına rağmen özellikle de özel bankalar artan bireysel risk profili sebebiyle bu talebi karşılamakta isteksiz davranmışlar ve ekonomik problemlerin daha da derinleşmesine sebep olmuşlardır. Sonuç olarak, sermaye ve para piyasalarının daha ayrıntılı şekilde düzenlemelere tabi tutulması şokların gerçekleştiği durumlarda hem finansal işletmelere daha üst seviyede bir koruma hem de genel ülke ekonomisine daha etkin destekleme politikaları ve süreç yönetimleri sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The Covid-19 pandemic, which emerged as a social and economic crisis, had positive/negative effects on almost every sector. One of the sectors affected by the epidemic is the banking sector. In this study, the effects of the Covid-19 outbreak on the banking sector are examined in Turkey. For this purpose, within the scope of the study, the effects of the Covid-19 outbreak on the basic financial indicators of the Turkish banking sector at the macro level were analyzed. In the study, descriptive data analysis and ratio analysis methods were used. In the light of the findings of the studies, an increase was observed in the risk profile of banks after the pandemic. Banks, on the other hand, channeled their funds to less risky areas such as government securities or bonds in order to control the increased risk. On the other hand, due to the fact that the real sector has come to a standstill and increasing unemployment, a significant part of the funds held by the banks remained idle. Although the demand for credit has increased, especially private banks have been reluctant to meet this demand due to the increasing individual risk profile, causing economic problems to deepen. As a result, more detailed regulation of capital and money markets will provide both a higher level of protection to financial enterprises and more effective support policies and process managements for the overall country's economy in case of shocks.