Bilgisayar denetimli gelişmiş bir yemleme sisteminin tasarlanması ve uygulanması
The Design and application of an advanced computer aided feed system
- Tez No: 77390
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN TUNCAY KINACIGİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Yemleme sistemleri, otomasyon, algılama, pelet sensörü, Feeding systems, automation, detection, pelet sensor
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
m ÖZET BİLGİSAYAR DENETİMLİ GELİŞMİŞ BİR YEMLEME SİSTEMİNİN TASARIMI VE UYGULANMASI BEKEN, Mustafo Deniz Doktora Tezi, Su Ürünleri Bölümü Tez yöneticisi: Doç. Dr. Tuncay Kınacıgil Eylül 1988,127 sayfa Bu çalışmada, insan faktöründen olabildiğince bağımsız, kendi başına karar verme yeteneğinde ve besi işletmelerinin ihtiyacına cevap verebilecek tam otomatik bir yemleme sisteminin tasarlanması ve uygulanması hedeflenmiştir. Sistemin genel yapısı; yemleyici ünitesi, kontrol ünitesi ve algılama ünitesi olmak üzere üç temel bölümden oluşmaktadır. Yemleyicinin yem verme mekanizması sonsuz vida prensibine, kontrol ünitesi mikrobilgisayar denetimine ve algılama ünitesi tüketilmeyen yemlerin infra-red yöntemle izlenmesine dayanmaktadır. Tasannu tamamlanan tam otomatik yemleme sistemini oluşturan bölümlerin kendi içerisinde çeşitli testlere tabi tutularak verimliliğinin belirlenmesine çalışılmıştır. Tasarlanan tam otomatik yemleme sistemi, çevre parametreleri ile birlikte balıklara verilen yemlerin tüketilip tüketilmediğini izleyerekyemleme işlemini kendi kendine karar verebilir düzeyde gerçekleştirmiştir. Minimum işgücü ile her bir yem tanesinin tüketilmesi, yetiştirilen balık maliyetinin de daha aşağılara çekilmesi bu çalışmanın nihai hedefidir. Ayrıca, tam otomatik kontrollü bir yemleme sisteminin ülkemiz şartlarında üretilmesi ve ilk kez tasarımı gerçekleştirilen bu sistemle ülkemiz akuakültürünün bir adım daha ileriye götürülmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
rv ABSTRACT THE DESIGN AND APPLICATION OF AN ADVANCED COMPUTER AIDED FEEDING SYSTEM BEKEN, Mustafa Deniz Ph.D. Thesis, Fisheries Department Supervisor: Doç. Dr. Tuncay Kınacıgil September 1988, 127 pages In this study, it is aimed to design a full automatic and self- controlled feeding system to achieve the needs of fish farms which is as possibly as away from the human service effects. It is also aimed to check the efficiency of the instrument for applications on field. The feeding system consists of three main units which are feeding unit, control unit and detection unit. The feeding unit depends on infinite screw pricipal. The control unit has been supported by a microcomputer and, finally, the detection unit depends on the idea of monitoring the unconsumed food by using an infra-red technique. After the design has been completed, the units of the automatic feeding system has been tested seperately in various ways to obtain the efficieny of the instrument. The automatic feeding system has also been designed as concerning the environmental parameters and the biological activities of fish. Eachpelet to be consumed by fish with ininimum man power and lowering the fish culturing expences are final goals of the study. Additionally, it is the first self-controlled fully automatic feeding system designed and applied with our own sources and it is believed that this effort will a step forward in the progression of aquaculture in our country.