A Systems framework and struched methodology for design and development of manufacturing control systems using n-tier clint/server technology
İmalat denetmele sistemlerinin çok-katmanlı istemci/sunucu teknolojisine göre tasarım ve geliştirilmeleri için bir sistem yapısı ve uygulama methodolojisi
- Tez No: 90973
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ANLAĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ajan-temelli imalat denetlenmesi, Dağıtık İmalat denetlenmesi, İmalat Yönetme Sistemleri, Nesneye Yönelik Aterye Yönetimi, Agent-based Manufacturing Control, Distributed Manufacturing Control, Manufacturing Execution Systems, Object-oriented Shop Floor Control, N-tier Client/Server technology. * Windows-DNA is a trademark of Microsoft Cooperation. iv
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 386
Özet
Bu çalışma imalat denetleme sistemlerinin çok-katmanlı istemci/sunucu teknolojisine göre tasarlanabilmeleri ve geliştirilebilmeleri için bir sistem yapısı ve uygulama methodolojisi geliştirilmesini amaçlamaktadır. Önerilen sistem yapısı ve uygulama metodolojisi ile iki tasarım ve uygulama işlemi gerçekleştirilmiştir. Önerilen sistem yapısının iki yatay seviyesi vardır. Bunlar ateleye tabanında bulunan bilgisayar denetimli tezgahlar, robotlar ve otomatik malzeme taşıyıcıları v.b. gibi makinalann denetlenmesi ve de atelye tabanında olan bütün aktivitelerin bilgisayar yolu ile koordinasyonu ve yürütülmesi içindir. Dikey katmanlar ise çok- katmanlı istemci/sunucu teknolojisinin temeli olan sunum, birleşen ve veri katmanlarıdır. Bu tezde kullanılan bütün sistemler ve geliştirme araçları Microsoftfirmasının Windows-DNA yapısı içinde olan ürünlerdir. (DNA: Dağıtık interNet Uygulamaları). Geliştüen metodoloji mühendislerin bu sistem içerisinde imalat denetleme sistemleri tasarlamaları ve geliştirmelerine yol göstermesi amacıyla yapılmıştır. Uygulamalarda hedef, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBÎler) ve de üniversitelerdeki araştırma geliştirme aktiviteleridir. Geliştirilen metodoloji üç aşamalıdır. Bunlar analiz, tasarım ve uygulama aşamalarıdır. Metodoloji imalat alanında analiz yapmak için özellikle geliştirilmiş araçları ve de internet, nesne ve ilişkisel veri gibi çok gelişmiş teknolojileri içeren, çok-katmanlı sistemlerin tasarım ve de uygulamalarım yapmak için kullanılan araçları kapsamaktadır. İlk uygulama bir laboratuvarda yapılan ajan temelli bir imalat hücresi denetleme sistemi uygulamasıdır. Bu laboratuvar Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Makina Mühendisliği Bölümünde bulunan ve Tümleşik İmalat Teknolojileri Grubu' nun araştırma geliştirme faaliyetleri için kullandığı BTÜ(Bilgisayar Tümleşik Üretim) laboratuvandır. İkinci uygulama endüstride yapılmıştır. 1998 yılında TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. ve TÎTAG tarafından TUSAŞ' a özel bir imalat denetleme sistemi geliştirilmesi amacıyla bir ortak proje başlatılmıştır. Bu proje kapsamında gerçekleştirilenler bu tezin ikinci uygulama çalışmasını oluşturmaktadır. TUSAŞ için geliştirilen yazılımda, îş-malzemesi Takibi, Malzeme Gözdengeçirimi Bölümü ve Takım Yönetimi modülleri bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to develop a systems framework and a structured methodology for design and development of manufacturing control systems using n- tier client/server technology. Two case studies are designed and implemented using the proposed framework and structured methodology to realize the proposal. The proposed framework has two horizontal levels, which are for controlling the devices like CNCs, robots, automated handling machines, etc. in shop floor and for coordination and execution of activities in shop floor. The vertical layers are the three layers: presentation, component and data layers, which are actually the basics of n-tier client/server technology. The systems and development tools that are used in mthis thesis are all products of Microsoft' s Windows-DNA* framework (DNA: Distributed interNet Applications). The structured methodology developed for guiding the engineers for design and development of manufacturing control systems using the proposed framework. The target areas of implementation are development for Small and Medium Sized Enterprises (SMEs) and research activities in universities. The developed methodology has three stages: analysis, design and implementation. The methodology inherits analysis tools that are produced for particularly studies in manufacturing domain, design and implementation tools for n-tier system architecture, containing the most advanced internet, object and relational data technologies. The first implementation is achieved in a laboratory, which is the design and development of an agent-based manufacturing cell control system The manufacturing cell mentioned is in the CIM laboratory of Mechanical Engineering Department in Middle East Technical University, which is used by Integrated Manufacturing Technologies Research Group's research and development activities. The second implementation is performed in an industrial company. TUSAŞ Engine Industries Inc. (TEI) and IMTRG group formed a joined project to develop a proprietary shop floor control system for TEI in 1998. The actives that are performed in the scope of this project are the second case study of this thesis. The developed modules for controlling manufacturing activities in TEI consist of Work-in-Process, Material Review Board and Tool Management modules.