Eğri ve yüzey üretme metodlarının karşılaştırılması ve istenmeyen durumların süzgeç metoduyla düzeltilmesi
Comparison of curve and surface production methods and the use of filter method to fair the oscilleted curves
  1. Tez No: 77393
  2. Yazar: HASAN ALİ YURTSEVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: İnterpolasyon, Lagrange, Hermite, Bezde: Bernstein, parametrik kübik, B-spline, Rasyonel eğri ve yüzeyler, büküm vektörü, çoklu çözünüm, Altbölme algoritması, interpolation, Lagrange, Hermite, Bezier, Bernstein, parametric cubic, B-spline, Rational curves and surfaces, twist vectoi multisolution, subdivision algorithm
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
ÖZET EĞRİ VE YÜZEY ÜRETME METOTLARININ KARŞILAŞTIRILMASI VE İSTENMEYEN DURUMLARIN SÜZGEÇ METODUYLA DÜZELTİLMESİ YURTSEVER, Hasan Ali Doktora Tezi, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Çalışkan Eylül 1998, 194 sayfa Bu tez çalışmasında, eğri üretiminde kullanılan interpolasyon ve yaklaşım tekniklerini irdeleyerek, hangi tekniğin nerede daha verimli kullanılabileceğini ve ayrıca bu verimli tekniklerin hangi alanda daha fazla verimi arttırabileceğini araştırıp ortaya koyduk Günümüzde eğri ve yüzey üretiminin, bilgisayar destekli tasarım ve modelleme uygulamalarında önemli bir yeri bulunmakladır. Veri noktalan belli olan bir eğriyi üretmede, interpolasyon ve bazı yaklaşım teknikleri kullanılır. Bu tekniklerden bir kısmı belli yerlerde verimi arttırdığı gibi diğer bir kısmı da başka alanlarda daha verimli kullanılabilmekte ve daha uygun sonuçlar alınabilmektedir. Biz bu tezde, bu tekniklere en uygun alanları bulmaya çalıştık. Bu çalışmada ayrıca eğri üretmede yaklaşım tekniklerinden olan Bezier eğrilerinin önemli olan bazı uygulamalarına yer verdik ve uygun eğrilerin çizimleri için bilgisayar programlarım da yazdık.VI Ayrıca bu çalışmada değişik metotlarla üretilen eğrilerdeki istenmeyen salınım, titreşim ve uygunsuz birleşimlerin giderilmesinde farklı metotları inceledik ve buna ilaveten süzgeç metodunu eğrilerin ve yüzeylerin düzgünleştirilmesi için kullandık.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT "THE COMPARISON OF CTJRVE AND SURFACE GENERATION METHODS AND THE SMOOTHING OF UNDESIRABLE SITUATIONS BY FILTER METHOD YURTSEVER, Hasan Ali PhD in Mathematics Supervisor : Prof. Dr. Ali Çalışkan November 1998, 191 pages In this thesis, having investigated the interpolation and approximation techniques used curve generation, we presented that which technique is better for which situation and which technique increases the efficiency in which field. Today, generation of curves and surfaces is very important in computer aided design and modeling. In generation of curves whose data poims are known, certain interpolation and approximation methods are usee Some of these technique? increase efficiency in some applications, are used more efficiently and more suitable results are obtained. In this study we tried to find the most suitable areas for these techniques. In this study, we have also presented some applications of Bezier curves which are approximation techniques in curve generation and wrote computer programs to draw suitable curves. Besides, we have investigated different methods which are used to correct undesirable oscillations and vibrations on curves and suitable connections on curves generated by different methods. Filter method has been used for smoothing of curves.vm