Antalya Körfezi koliform (Total-fecal) değişimlerde ortam faktörlerinin rolü
The Roles at environmental factord on coliform changes (Total-fecal) in Antalya Bay
  1. Tez No: 77392
  2. Yazar: İBRAHİM YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKET GÖKPINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Antalya Körfezi, Koliform, Fekal kirlilik, membran fıltrasyon, fitoplankton, Antalya Bay, Coliform, Fecal pollution, Membrane filitration, Phytoplankton
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
IV ÖZET ANTALYA KÖRFEZİ KOLİFORM (TOTAL-FEKAL) DEĞİŞİMLERDE ORTAM FAKTÖRLERİNİN ROLÜ YILDIRIM, İbrahim Doktora Tezi, Su Ürünleri Böümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Şevket Gökpınar Kasım 1998, 140 sayfa Bu çalışmada 1997-1998 yılları arasında total - fekal koliform konsantrasyonlarında^ değişimler, fiziko - kimyasal parametreler ve plankton topluluklarının yapısı araştırılmıştır. Deniz suyu örnekleri konyaaltı planjında belirlenen onbir istasyondan alındı. Total ve fekal koliform analizleri membran fılitrasyon metoduyla tayin edildi. Sıcaklık, tuzluluk, pH, oksijen gibi primer ekolojik faktörler ve nitral fosfat ve silikat gibi nutrientler aylık olarak ölçüldü. Fitoplankton topluluğunun yapısı ve klorofila değişimleri tayin edildi. Araştırma süresince ölçülen fiziko-kimyasal parametrelerden sıcaklık 16.4-28.4°C, pH 8.18-8.38, çözünmüş oksijen 7.2- 8.8 ppm, tuzluluk %o 38.3-%o 39.6 ppt, klorofil-a 0.05-1.20 ug/lt, nitrat (N03-N) 0.07-1.20 ug-at/lt, fosfat (P04-P) 0.04-0.14 u.g-at/lt, silikat (Si (OH>ı-Si) 0.75-2 (.ıg-at/lt arasında değişim göstermiştir. Bacillariophyceae ve dinophyceae sınıfı üyelerinin tür sayıları diğer fıtoplanktonik gruplardan daha zengindir. Bacillarioghtcade sınıfı üyeleri topluluk içinde hakimdir. Hücre yoğunlukları 8.146-215.105 h/İt arasında değişmiş, mart ve mayıs başında özellikle 10. istasyonda artış saptanmıştır. Fitoplantonik biyomas ise 4.899-199.033 mg/m3 arasındaV değişmiştir. Total koliform değerleri 0 ile > 1000 arasında değişirken fekal koliform ise 0-200 arasında değişim göstermiştir. Çayların denize karıştığı noktalarda, (2,5,7,8 nolu istasyonlarda) yaz aylarında, lokal olarak artmış fakat süreklilik arzetmemiştir. Kışın oldukça düşük düzeyde olan fekal kirliliğin; yazın turizmin yoğunlaşması ile birlikte artış gösterdiği saptanmıştır. Gerek fiziko-kimyasal parametreler, fitoplankton kompozisyonu ve yoğunluğu gerekse fekal koliform değerleri uluslararası standartlara göre yorumlandığında Antalya körfezi Konyaaltı bölgesi temiz sularımızdan sayılabileceği görüşüne varılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT THE ROLES OF ENVIRONMENTAL FACTORS ON COLIFORM CHANGES (TOTAL-FECAL) IN ANTALYA BAY YILDIRIM, İbrahim Ph. D. in Aquaculture Department Supervisor : Prof, Dr. Şevket GÖKPINAR November 1998, 140 pages In this study, variations in the total-fekal coliform, physico - chemical parameters concentrations and phytoplankton community structure were investegated between the years 1997-1998 The sea water samples were taken from eleven stations were have been located in konyaalti beach. The total and fecal coliform were analysed by using membrane filitration method. Primary ecological factors such as temperature, salinity, pH oxygen and nutrients such as nitrate, phosphate, silicate were measured monthly. Phytoplankton community structure and variations in chorophyll-a were also determined. During the investigation period, temperature has changed as 1 6.4- 28.4°C, pH 8.18-8.38, dissolved 02, 7.2-8.8 ppm, salinity %038.3-39.6 ppt, chlorophyl a 0.05-1.20 p.g/lt, nitrate 0.07-1.20 ug-at/lt, phosphate 0.04-0. 14ug- at/It, silicate 0.75-2 p.g-at/lt. The species of the classis. Bacillariophyceae and Dinophyceae were richer than other phytoplanktonic groups. The numbers of the classis Bacillariophyceae were always dominant in the communuty. The cell densities were changed between 8.146-125.105 cell l“1 and at the begining of March and May sudden increases were observed at the station 10. The total phytoplanktonic biomass were changed between 4.899-VII 199.033 mg m”3 While total coliform values were changing 0->1000 fecal coliform has changed 0-200. It has increased locally in the points of estuary (station 2, 5, 7, 8) but a permanent increase did not observed. It has been determined that fecal pollution was low in winter, and increased in summer related by tourism intensity. When all physico-chemical parameters, phytoplankton composition and density and fecal coliform values has been commented according to international standarts, it could be assumed that Antalya Bay, Konyaalti region has clean sea water.