Tahrîm Sûresi 11. ve 12. âyetleri ışığında Kur'ân'da örnek gösterilen kadınların vasıfları
The qualifications of women examplified in the Qur'an in the light of the 11th and 12th verses of the Tahrim section
- Tez No: 773970
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMRA PEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tahrîm Sûresi, Hz. Meryem, Kadın, Kur'ân'da Örnek Kadınlar, Surah Tahrîm, Hz. Maryam, Woman, Model Women in the Qur'an
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Kur'ân-ı Kerim'in önemle ele aldığı ve üzerinde durduğu hususlardan biri müminlere Allah Teâlâ'nın güzel örneklik teşkil etmek üzere sunduğu örnek şahsiyetler, onların kıssaları ve takdire şayan nitelikleridir. Zira yaşadığı çevreden etkilenme özelliği bulunan insanın eğitiminde ve ahlakî gelişiminde örnek alabileceği şahsiyetler önem arz eder. İnsanın bütün ihtiyaç ve özelliklerini en iyi şekilde bilen ve insanı ahsen-i takvim üzere yaratan Allah Teâlâ insan bu güzel yaratılıştan sapmadan ahlak-ı hasene ile bezensin diye Kur'ân-ı Kerim'de müminlere güzel örnek şahsiyetler sunmuş ve bu şahsiyetlerin kıssalarını aktarmıştır. Hemen hemen her devirde güzel örnek şahsiyetlere ihtiyaç olmuştur. Kur'ân-ı Kerim'de bulunan kıssalarda mümin kadınların hayatları veya hayatlarından kesitler oldukça geniş bir yer bulmuştur. Yine bu kıssalarda mümin hanımların övgüye layık nitelikleri aktarılmış ve bu güzel nitelikler müminlere örnek gösterilmiştir. Allah Teâlâ insanlara örnek olarak peygamberler göndermiştir. Günümüzde pek çok sıkıntılarla karşılaşan insan için Kur'ân-ı Kerim'deki örnek şahsiyetlerin öne çıkarılması bu sıkıntılarla mücadelede onlara yön verecektir. Örnek kelimesini ifade etmek üzere Kur'ân-ı Kerim'de üsve ve mesel kelimeleri kullanılmıştır. Günümüzde üsve, mesel ve örnek kavramı yerine farklı kavramlar kullanılma eğilimi bulunmakta ancak bu kavramlar güzel ahlakî niteliklere sahip kişileri örnek almayı tam olarak ifade edememektedir. Çalışmamızda güzel örnek sunulan kadınlarla ilgili âyetler seçilerek, tefsir kaynaklarına müracaat edildi ve bunlardan elde edilen bilgiler işlendi. Bu örnek kadınların bütün zorluk ve imtihanlara, imanlarının gereği üzere davranışlar sergileyerek Allah Teâlâ'nın övgüsüne mazhar oldukları görüldü. Çalışmaya konuyla alakalı kavramlar açıklanarak başlandı. Örneklik kavramını ve bu kavrama benzer olarak günümüzde kullanılan kavramları, Kur'ân'da örneklik, eğitimde örnekliğin önemi, Tahrîm Sûresi'nin tanıtımı, ismi, nüzûl dönemi sebeb-i nüzûlü, muhtevası ve Tahrîm Sûresi'nin 11. ve 12. âyetlerinin tefsirine yer verildi. Bu iki âyette örnek gösterilen Firavun'un Hanımı ve Hz. Meryem'in bazı nitelikleri hakkında bilgiler aktarıldı, örnek olan diğer mümin hanımlara değinildi.
Özet (Çeviri)
One of the issues that the Qur'an deals with and emphasizes is the personalities, stories and admirable qualities that Allah presents to the believers as good examples. Because, the personalities that can be taken as an example in the education and moral development of a person who has the feature of being affected by the environment he lives in are important. Allah Almighty, who knows all the needs and characteristics of man in the best way and created man in the finest form, has presented good exemplary personalities in the Qur'an and conveyed the stories of these personalities so that man can be adorned with good morals without deviating from this beautiful creation. In the stories in the Qur'an, the lives of believing women or sections from their lives have found a wide place. Again in these stories, the praiseworthy qualities of believing women are conveyed and these beautiful qualities are shown as examples for believers. There has been a need for good exemplary personalities in almost every era. Allah sent prophets as an example to people. For people who face many troubles today, highlighting the exemplary figures in the Qur'an will guide them in the fight against these troubles. In order to express the word example, the words üsve and parable are used in the Qur'an. Today, there is a tendency to use different concepts instead of the concepts of base, parable and example, but these concepts do not fully express people who have good moral qualities as an example. The verses about women who are presented as good examples were selected, and the sources of tafsir were consulted and the information obtained from them was processed. It has been seen that these exemplary women have been honored with Allah's praise by exhibiting all difficulties and tests in accordance with their faith. The study started by explaining the concepts related to the subject. The concept of exemplary and similar concepts used today, exemplary in the Qur'an, the importance of exemplary in education, the introduction of Surah Tahrîm, its name, the reason for its revelation, its content and the interpretation of the 11th and 12th verses of Tahrîm Surah. In this study, the Pharaoh's Wife and Hz. Maryam who are exemplified in the Surah Tahrim and other religious women who set an example were mentioned and information was given about some of Maryam's and other believing women's qualities.