2018 DKAB ortaöğretim programının eğitimsel yaklaşımlar açısından incelenmesi
Examination of 2018 religious culture and ethics secondary education program in terms of educational approaches
  1. Tez No: 773969
  2. Yazar: AYŞENUR IŞIKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAHÇEKAPILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Ortaöğretim Programı, Program Geliştirme, Eğitimsel Yaklaşımlar, Religous Education, Religious Culture and Moral Knowledge Course Secondary Education Program, Educational Approches
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Program geliştirme faaliyetlerinin eğitim-öğretim sürecine etkisinin ne boyutta olduğunu görmek açısından birçok çalışma ortaya koyulmuştur. Özellikle programda temele alınan yaklaşımların programın ögelerine etkisini incelemek, programın etkililiğini takip etmek açısından önem arz etmektedir. Çalışmamamızda nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Bu kapsamda literatür taraması, doküman analizi ve metin analizi tekniklerine başvurulmuştur. Araştırmamızda öncelikle yıllar içinde geliştirilen programlar ekseninde Türkiye'de Din Eğitiminin geçirdiği tarihsel sürece yer verilmektedir. Daha sonra program geliştirme faaliyetleri açısından Türkiye'deki durum ve bu faaliyetlerin programlara olan etkisi ele alınmaktadır. Devamında ise araştırmamızın asıl konusu bağlamında DKAB öğretim programlarındaki yaklaşımlara ve programlarda temel alınan eğitimsel yaklaşımlara ayrı başlıklar altında değinilmektedir. Araştırmamızın son bölümü ise edinilen bu bilgiler ışığında, en son geliştirilen ve güncel program olan 2018 DKAB Ortaöğretim programındaki amaç, hedef, öğrenme-öğretme süreçleri ve değerlendirme ögelerinin eğitimsel yaklaşımlar açısından incelenmesini içermektedir. Araştırmamız sonucunda programda DKAB açısından önemli bir yere sahip olduğu belirtilen eğitimsel yaklaşımlara, programın dört ögesinde de yer verildiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Many studies have been carried out in order to see the extent of the effect of development activities on the programs. In particular, examining the effects of the approaches taken as a basis in the program on the elements of the program is important in terms of monitoring the effectiveness of the program. Qualitative research method was used in our study. In this context, literature review, document analysis and text analysis techniques were used. In our research, first of all, the historical process of Religious Education in Turkey is included in the axis of the programs developed over the years. Then, the situation in Turkey in terms of program development activities and the impact of these activities on the programs are discussed. In the continuation, in the context of the main subject of our research, the approaches in the Religious Culture and Ethics curriculum and the educational approaches based on the programs are mentioned under separate headings. The last part of our research, in the light of this information, includes the examination of the aims, objectives, learning-teaching processes and evaluation elements in the 2018 Religious Culture and Ethics Secondary Education program, which is the most recently developed and updated program, in terms of educational approaches. As a result of our research, it is aimed to include educational Approaches, which are stated to have an important place in the program in terms of Religious Culture and Ethics, in all four elements of the program.