İzmir ve civarındaki topraklarda yetiştirilen ıspanak bitkisinin nitrat, nitrit ve ağır metal içeriklerinin belirlenmesi
- Tez No: 77400
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN SAATÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ağır metaller, Nitrat, Nitrit, Ispanak, Heavy Metals, Nitrate, Nitrite, Spinach
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
IV ÖZET İZMİR VE CİVARINDAKİ TOPRAKLARDA YETİŞTİRİLEN ISPANAK BİTKİSİNİN NİTRAT, NİTRİT VE AĞIR METAL İÇERİKLERİNİN BELİRLENMESİ YAŞAR, Melda Yüksek Lisans Tezi, Toprak Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nilgün SAATÇİ Ocak 1998, 76 sayfa Bu araştırma ıspanak bitkisinin yoğun bir şekilde yetiştiriciliğinin yapıldığı Menemen, Bulgurca ve Torbalı yörelerinde yapılmıştır. Ispanak bitkisinin yaprağı tüketilen bir bitki olması, gerek ağır metaller ve gerekse, nitrat, nitrit birikimi yönünden önem taşıdığı ve topraklarımızın da ağır metaller ve nitrat, nitrit açısından bir tehlike oluşturmaya başlamasından dolayı bu bölgelerin ıspanak topraklarından bitki ve toprak örnekleri alınmıştır. Bu örneklerde Cu, Cd, Cr, Co, Pb, Ni, Zn, NO3 ve NO2 belirlemeleri yanında makro ve mikro besin elementi analizleri de yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda toprak örneklerinin ağır metal ve nitrat, nitrit içerikleri normal seviyelerde bulunmuş fakat ağır metallerden sadece Ni'in, toprak örneklerinin %7İT4'ünde yüksek çıktığı görülmüştür. Bitki örneklerinin bazılarında Pb, Cd, Co, Cr, Ni gibi ağır metallerinin yüksek çıktığı tespit edilmiştir. Ayrıca bitki örneklerinde ağır metallerin yapraklarda saplardan daha yüksek konsantrasyonlarda olduğu ve sadece Ni konsantrasyonunun saplarda yapraklardan daha yüksek olduğu anlaşılmıştır. Nitrat konsantrasyonunun da saplarda daha yüksek çıktığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONTENT OF HEAVY METALS AND NITRATE, NITRITE OF SPINACH PLANT GROWING IN SOILS OF IZMIR AND DISTRICTS YAŞAR, Melda Msc in Soil Department Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nilgün SAATÇİ January 1998, 76 pages This study was conducted in Menemen, Bulgurca and Torbalı regions of Izmir where intensive spinach cultivation is realised. Since leaves are the unique plant parts consumed by humans, nitrate, nitrite and heavy metal accumulations have importance for the nutrition of meankind of in lands under cultivation and are continously contaminated by the agrochemicals. It is therefore decided to make a surveay study via soil and leaf samples in the spinach areas macro and micro plant nutrients and Cu, Cd, Cr, Co, Pb, Ni, Zn, N03 and N02 contents of leaf blades and petiols were analysed. According to the statistical value of analysis, nitrate, nitrite and heavy metal contents of soil samples were found within the ranges normal values. However nickel was found high in %71.4 of the studied soils. Pb, Cd, Co, Cr, Ni were high in some of the plant samples. Leaf blade heavy metal concentrations were examined higher than leaf petiols but only Ni was found in greater concentrations in the petiols. Similar trend was true for nitrate as well.