Okuduğu kitaplar ekseninde Atatürk'ün inkılapçılığının fikrî temelleri
The intellectual foundations of Atatürk's revolutionary on the axis of the books he read
- Tez No: 774013
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ SAKAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Atatürk, Mustafa Kemal, Atatürk'ün Fikirleri, Atatürk İnkılapları, Atatürk, Mustafa Kemal, Ataturk's Ideas, Ataturk's Revolutions
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 280
Özet
“Atatürk'ün İnkılapçılığının Fikrî Temelleri”ana başlıklı bu tez, Atatürk inkılaplarını oluşturan düşüncelerin oluşumunu, gelişimini ve şekillendiği çevreleri konu edinmektedir. Çalışmamızda bu kapsamda Atatürk'ün fikirlerine temel teşkil eden uzak-yakın çevresel faktörler ele alınmış olup, Atatürk'ün fikirlerinin oluşumunda etkili olan saiklerin ve fiilî temasların çözümlenmesi yapılmıştır. Tezimiz, Atatürk inkılaplarının neler olduklarını ve gerekçelerini tek tek ele almaktan ziyade, onları entelektüel zeminde bir bütün olarak incelemekte olup, inkılapların temel hedefleri ve bu hedefleri oluşturan fikri zemin üzerinde durmaktadır. Bununla beraber Atatürk'ün fikirlerinin tezahürü olan siyasi anlayışı, politik faaliyetleri ve propaganda teknikleri, fikirleri ve eylemleri arasındaki ilişki tahlile çalışılmıştır. Yine Atatürk inkılaplarının geneli, sosyal içerikleri ve uygulama yöntemleri çalışmamızda incelenirken, Atatürk'ün entelektüel kimliği ve bu kimliğin inkılaplara yansıması üzerinde durulmuş, genel bağlamda bir değerlendirme yapılmıştır. Çalışma, yerli-yabancı arşiv belgeleri temel alınarak Atatürk'ün inkılap sürecindeki tavır ve fikirlerini yeniden analiz etmeyi hedeflemektedir. Yöntem olarak daha çok Atatürk'ün okuduğu kitaplardaki işaretlemeleri temel alınarak, telgraf, tamim, söylev ve benzer demeçlerini karşılaştıran ve bunların ilgili inkılaplar ve uygulama biçimleriyle birlikte değerlendiren bir araştırmadır.
Özet (Çeviri)
This thesis, with the main title“The Intellectual Foundations of Atatürk's Revolutionism”, deals with the formation and development of the ideas that formed Atatürk's reforms and the environments in which they were shaped. In this context, in our study, the far-near environmental factors that form the basis of Atatürk's ideas were discussed, and the motives and actual relations that were effective in the formation of Atatürk's ideas were analyzed. Our thesis examines Atatürk's reforms as a whole on an intellectual basis, rather than discussing what they are and their reasons one by one, and focuses on the main goals of the reforms and the intellectual ground that constitutes these goals. In addition, Atatürk's political understanding, political activities and propaganda techniques, which are the manifestation of his ideas, were also analyzed and the relationship between his ideas and actions was tried to be analyzed. While the general, social contents and application methods of Atatürk's reforms were examined in our study, Atatürk's intellectual identity and the reflection of this identity on the reforms were emphasized, and an evaluation was made in a general context. Our thesis, while revealing the relevant new records through domestic and foreign archive documents, re-analyzes and evaluates Atatürk's attitudes and ideas during the reform process. While doing this, it is a research that focuses on the markings in the books Atatürk read, compares the speeches, telegrams, circulars, speeches and similar statements and evaluates them by combining them with the relevant reforms and their application forms.