Mobilya sektöründe satış sonrası hizmetler bölümünde veri madenciliği uygulaması
Data mining application in after sales services department in furniture industry
- Tez No: 774014
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DURAN TOKSARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mobilya Sektörü, Satış Sonrası Hizmetler, Veri Madenciliği, WEKA, Birliktelik Analizi, Furniture Industry, After Sales Services, Data Mining, WEKA, Association Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Mobilya sektöründe satış sonrası hizmetler alanında müşterilerin yedek parçalı (yedek parça kullanarak tamir-bakım yapma süreci) çağrılarına daha kısa sürede cevap verip yedek parçalarını daha kısa sürede tedarik ederek ilgili bölgesine sevk edip daha kısa sürede ürünlerine tamir-bakım işlemi yaparak müşterinin memnuniyetini artırmak amaçlanmıştır. İşletmeye bayilerden/bölgelerden çağrı bazlı düşen yedek parça siparişlerini işletmenin daha kısa sürede karşılayıp ilgili bölgesine göndermesi gerekmektedir. Bir müşterinin ürününün tamiri için (ister üretim kaynaklı hatalı olsun isterse kullanım kaynaklı hatalı olsun) gerekli olan yedek parçaların tamamı aynı çağrı numarası altında işletmeye satış siparişi olarak düşmektedir. Aynı çağrı numarasının altındaki tüm yedek parçalar bölgeye ulaştıktan sonra müşterinin sorunlu olan ürününün tamiratı ancak yapılabilir. Bu çalışmada aynı çağrı numarası altında birlikte sipariş olarak çekilen kalemlerin tespiti, bu kalemlerden yedek parça karşılama frekansını artırmak için depoda birlikte çekilen malzemelerden 2-3 haftalık yeterli stok tutma adına Weka hazır paket programı yardımıyla birliktelik analizi çıkarımı veri madenciliği uygulaması yapılmıştır. Her geçen gün büyük önem kazanan ve en az üretim kadar büyük öneme sahip olduğu artık herkes tarafından kabul edilen satış sonrası hizmetler sektöründe, müşteri memnuniyetini artırmak için birliktelik analizi yapılarak yedek parça stok tutma uygulaması yapılmıştır ve bu çalışma bu alandaki ilk uygulamalardandır. Birliktelik analizi çalışmasının oldukça farklı uygulama ve kullanım alanları da vardır. Bu çalışma sonunda depodan yedek parça toplama süresinde %19,3'lük bir iyileşme sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
It is aimed to increase satisfaction in the field of after sales services in furniture sector, by responding to the calls of the customers with spare parts (the process of repairing-maintenance using spare parts) in a shorter time, that is, by supplying the spare parts in a shorter time and sending them to the relevant region/dealer, repair-maintenance operations are carried out on the products in a shorter time. The company must fulfill the spare part orders from dealers/regions based on calls in a shorter time and send them to the relevant region. All the spare parts required for the repair of a customer's product (whether it is faulty due to production or faulty due to usage) fall to the enterprise as a sales order under the same call number. After all spare parts reach the region under the same call number, the customer's problematic product can only be repaired. In order to determine the items drawn together as orders under the same call number, and to keep an adequate stock of materials drawn together in the warehouse for 2-3 weeks in order to increase the frequency of spare parts from these items, association analysis inference data mining application was made with the help of the Weka ready package program. In order to increase customer satisfaction in the after sales services sector, which is gaining importance day by day and is now accepted by everyone as being as important as production, the practice of keeping spare parts stock by making association analysis is the first application in this field. The association analysis study also has quite different application and usage areas. At the end of this study, an improvement of 19.3% was achieved in the spare part collection time from the warehouse.