Nükleer sistemler için rastgele fonksiyon üreteci ve test sistemi geliştirilmesi
Development of an arbitrary function generator and test system for nuclear systems
- Tez No: 77410
- Danışmanlar: DR. SERDAR AKDURAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nükleer rastgele fonksiyon üreteci, Nuclear arbitrary function generator
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
IV ÖZET NÜKLEER SİSTEMLER İÇİN RASTGELE FONKSİYON ÜRETECİ VE TEST SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ (AVCI) ERAKMAN, Özlem Yüksek Lisans Tezi, Nükleer Bilimler Enstitüsü Tez Yöneticisi: Öğr.Gör. Dr. Serdar AKDURAK Aralık 1998, 50 sayfa Bu çalışmada, nükleer sistemlerde kullanılmak üzere genel amaçlı bir fonksiyon üreteci ve test sistemi geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bir nükleer sistem, çeşitli modüllerden oluşmuştur. Bu modüllerin her birinin çıkışında karakteristik elektriksel sinyaller oluşur. Bu projede bu sinyallerin simülasyonunu sağlayacak bir bilgisayar programı yazılmış ve bu sinyallerin elde edilebilmesi için bir elektronik devre gerçeklenmiştir. Proje, yazılım ve donanım olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Yazılım Visual Basic programı ile yazılmıştır. Donanım ise bir PC ve bir elektronik karttan oluşmaktadır. Elektronik devre genel olarak bir hafıza birimi(RAM),bir sayıcı (counter) ve bir sayısaldan analoğa çevirici (DAC)'den ibarettir. Kullanıcı kartın çıkışında istediği karakteristiğe sahip her türlü sinyali elde edebilecektir. Gerçeklen rastgele fonksiyon üreteci, nükleer sistemlerde ortaya çıkan problemlerin teşhis ve çözümü konusunda yararlı olacak, ayrıca nükleer elektronik dalında yapılan araştırmaların yürütülmesinde kolaylık sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF AN ARBITRARY FUNCTION GENERATOR AND TEST SYSTEM FOR NUCLEAR SYSTEMS (AVCI) ERAKMAN, Özlem MSc in Nuclear Sciences Supervisor: Öğr. Gör. Dr. Serdar AKDURAK December 1998, 50 pages In this thesis work the aim is to design a multi purpose arbitrary function generator and test system to be applied to nuclear instrumentation. A nuclear system consists of several different modules. Characteristic electrical signals are present at the output of each module. In this work, a software simulating these signals has been written and a circuit was built to realize them. This project consist of two parts, namely software and hardware. Visual Basic was utilized in main software. Hardware development includes a PC and an electronic card. Componenets of the electronic card can be listed as; a memory unit (RAM), a counter and a digital to analog converter (DAC). User will be able to obtain all desired characteristic signals at the output of this card. The arbitrary function generator will be useful in recognition and solution of the problems in nuclear systems. In addition, researchers in nuclear fields may operate this function generator without getting exposure to harmful radiation.