Biber hatlarında rapd merkezlerinin yardımıyla melez varyete ıslahı için genetik uzaklığın saptanması
  1. Tez No: 77409
  2. Yazar: MEHMET ALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pepper, RAPD, Genetic distance
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 29
Özet
ÖZET BİBER HATLARINDA RAPD MARKÖRLERİNİN YARDIMIYLA MELEZ VARYETE ISLAHI İÇİN GENETİK UZAKLIĞIN SAPTANMASI ALKAN, Mehmet Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İbrahim DEMİR Eylül 1998, 33 Sayfa Bu araştırmada Altın Tohumculuk A. Ş. 'den temin edilen 22 adet farklı genetik kökenli biber tohumları kullanılmıştır. Biber tohumları serada steril ortamda yetiştirilmiş ve boyları 10-15 cm'e ulaştığında Doyle ve Doyle (1990)'a göre DNA izolasyonları yapılmıştır. İzole edilen DNA'lar random primerler yardımıyla amplifiye edilmiştir. Amplifıye olan DNA'lar % 1,5'luk agrose jelde yürütülmüştür. Daha sonra jel EtBr ile boyanarak UV ışık altında incelenmiş, polymorphic bandlar saptanmıştır. Poylmorphic bandlardan bir matrix oluşturulmuştur. Bu matrix bilgisayara yüklenmiştir. Bilgisayarda genetik uzaklığın saptanması için SAS (1988) programında dendrogram oluşturulmuştur. Bunun sonucuna göre melezleme programlarında 1-19, 1-18, 1-17, 16-19, 16-18, 16-17 hatları arasında melezleme yapılması önerilmiştir. Anahtar Sözcükler : Biber, RAPD, Genetik Uzaklık
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT DETECTION OF GENETIC DISTANCE FOR CROSS VARIETY BREEDING REVEALED BY RAPD MARKERS IN PEPPER ALKAN, Mehmet MSC in Agruculture Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ibrahim DEMİR September 1 998, 33 pages In this research, pepper seeds obtained from Altın Tohum Co. were used. Pepper seeds were grown in steril conditions in greenhouse and when the seedling have researched to 10-15 cm hight, DNA of seedling were isolated. Isolated DNA's were amplified by random primer. Amplified DNA's were run in agorose gel. Then the gel were stained with EtBr and were screened under UV were done from the polymorphic bands and te matrix were input to computer in order to calculate genetic distance. As a results, lines (1-19, 1-18, 1-17, 16-19, 16-18, 16-17) were suggested to cross.