Çevre düzenleme çalışmalarında sulamanın Bayraklı Turgut Özal rekreasyon alanı ve Olof Palme Parkı örneğinde irdelenmesi
- Tez No: 77416
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN VECDİ KÜÇÜKERBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Peyzaj tasarımı, sulama sistemleri, yağmurlama sulama sistemi, Landscape design, irrigation systems, sprinkling irrigations
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Ill ÖZET ÇEVRE DÜZENLEME ÇALIŞMALARINDA SULAMANIN BAYRAKLI TURGUT ÖZAL REKREASYON ALANI VE OLOF PALME PARKI ÖRNEĞİNDE İRDELENMESİ DENİZ, Bülent Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erhan V. KÜÇÜKERBAŞ Ağustos 1998, 105 Sayfa Bu çalışmada, çevre düzenleme çalışmalarında sulama tekniklerinin, İzmir kenti iki örnek alanında irdelenmesi amaçlanmıştır. Sulama yöntemleri ele alınarak çevre düzenleme çalışmalarında kullanılabilecek en uygun sulama yöntemi tespit edilmiş ve bu yönteme ait sulama sistemi irdelenmiştir. Peyzaj uygulama alanlarında en uygun sulama yöntemi olarak yağmurlama sulama yöntemi öngönilmüştür. Bahsi geçen rekreasyon alanlarının topografya, toprak, bitki, iklim, su durumları ve bunun yam sıra mevcut sulama sistemleri ve uygulamaları tespit edilmiştir. Bu velilerden yararlanılarak her iki parkın su tüketim miktarları tespit edilmiş ve sulama programı oluş^ıınılmuştur. Elde edilen bulgularla mevcut durum karşılaştrrılarak sulamayla ilgili hususlarda bahsi geçen parklar için öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT EVALUATION OF IRRIGATION TECHNIQUES IN SAMPLES OF BAYRAKLI TURGUT ÖZAL RECREATION AREA AND OLOF PALME PARK IN LANDSCAPE APPLICATIONS DENİZ, Bülent Landscape Architecture Department Supervisors: Assoc. Prof. Dr. Erhan V. KÜÇÜKERBAŞ August 1998, 105 Pages This study was conducted to determine the best irrigation techniques for designing of recreation areas at two selected recreation areas in city of İzmir. All possible irrigation techniques that are used for landscape applications were evaluated and the best irrigatin techniques were determined and the efficiency of the irrigation techniques were discussed. The sprinkler system was found the best fitting irrigation system in the recreation areas. In addition to deterrnining the soil type, plant species, climatic conditions, water capacity and topography of these selected areas, the possible irrigation systems and their applications were determined. According to the results of this experiment, the amount of plant water usage of these two recreation areas and the irrigationv schedule was determined. The results of mis study were compared whit known results and the irrigation suggestions were made for these two recreation areas.