Dondurulmuş gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss, W.) muhafazası süresince yağ asitleri bileşimlerindeki değişmelerin araştırılması
Investigation of the changes in fatty acit composition of frozen rainbow trout (Oncorhynchus mykiss, W.) during storage
- Tez No: 77418
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN TATAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı, yağ asitleri, doymuş yağ asitleri, çoklu doymamış yağ asitleri, Rainbow trout, fatty acids, saturated fatty acids, unsaturated fatty acids
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
IV ÖZET DONDURULMUŞ GÖKKUŞAĞI ALABALIĞININ (Oncorhynchus mykiss, W.) MUHAFAZASI SÜRESİNCE YAĞ ASİTLERİ BİLEŞİMLERİNDEKİ DEĞİŞMELERİN ARAŞTIRILMASI DÖNMEZ, Muhammet Doktora Tezi, Su ürünleri Fakültesi Tez Yöneticisi: Yrd.Doç.Dr. Osman TATAR Kasım 1998, 88 Sayfa Bu araştırmada dondurularak muhafaza edilen gökkuşağı alabalığının yağ asitlerindeki değişimler incelenmiştir. Özel bir işletmede kültür yoluyla üretilmiş olan Gökkuşağı Alabalığı çalışma materyali olarak kullanılmıştır. Gökkuşağı alabalıkları dört farklı şekilde (bütün, fleto, glaze ve iç organları temizlenerek) dondurularak -30°C5de depolanmış ve bir yıllık depolama süresi içerisinde yağ ve yağ asitlerindeki değişimler gaz kromatografik metod kullanılarak tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçların istatistik! değerlendirilmesi varyans analizi kullanılarak en küçük kareler yöntemine göre yapılmıştır. Gökkuşağı alabalığının bir yıllık muhafazası sonucu toplam yağ oranlarında önemli bir değişim gözlenmemiştir. Yağ asitlerindemeydana gelen değişimlere ise işleme yöntemleri ve depolama süresinin etkisi olduğu istatistiki olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak doymuş yağ asitleri oram artarken, doymamış yağ asitleri oranı azalmıştır. Tekli doymamış yağ asitleri oranlarında ise bir yıllık depolama sonucunda istatistiksel açıdan fazlaca bir değişim görülmemiştir. Gökkuşağı alabalığının fleto edildikten veya iç organları temizlenerek dondurulduktan sonra muhafaza edilmesi ve en geç dokuzuncu aynı sonuna kadar tüketilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT INVESTIGATION OF THE CHANGES IN FATTY ACID COMPOSITION OF FROZEN RAINBOW TROUT (Oncorhynchus my kiss, W.) DURING STORAGE DÖNMEZ, Muhammet PhD, Fisheries Faculty Supervisor: Assist.Prof.Dr. Osman TATAR November 1998, 88 pages In this research, changes in fatty acid composition of frozen rainbow trout were investigated. As a raw material, cultured rainbow trout produced by a private company was used. Rainbow trouts were frozen in four different forms which are fillets, glazed, after removed of internal organs and as a whole. They are stored in (-30)°C for one year and the changes in fat and fatty acids were screened by Gas Chromatography during this period. The results were evaluated through ANOVA using least at squares method. After the storage of rainbow trouts for one year, no important change in total fat content were found. But the effects of the processing methods (storage forms) and the storage period were found statistically important on fatty acid composition. As a result, while the ratio of saturated fatty acids increasing, the ratio of unsaturated ones were decreased. It was statisticallyVII found out that the ratio of mono unsaturated fatty acids were not effected so much during one year storage. It is recommended to consume frozen rainbow trouts either as fillets or after removal of internal organs until the end of nineth month storage.