Buz spor tesislerinde işletme maliyet analizi ve kullanım verimliliğinin incelenmesi
Operating cost analysis and examination of usage efficiency in ice sports facilities
- Tez No: 774197
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DURSUN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Buz spor tesisi, işletme maliyet, elektrik tüketimi 2023, Ice sports facility, operating cost, electricity consumption 2023
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmanın amacı Erzurum ilinde bulunan buz spor tesislerinin işletme maliyet analizi ve kullanım verimliliğini analiz etmektir. Araştırma modeli bakımından durum çalışması düzleminde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Erzurum ilinde faaliyet gösteren buz sporları tesislerinin 2016-2020 yılları arası elektrik tüketim miktarları analiz edilmiştir. Akabinde literatürde buz tesislerinin enerji verimliliğini ele alan çalışmalar incelenmiş ve çalışmaya konu olan tesislerin kullanım verimliliğinin yorumlanması yapılmıştır. Erzurum ilinde bulunan buz spor tesislerinin 2016 Ocak 2020 Aralık arasındaki elektrik tüketimi Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü arşivinden edinilmiştir. Aynı zamanda elektrik tüketimine etki eden temel etken olan hava durumu değerleri ise Meteoroloji Genel Müdürlüğünden temin edilmiştir. Elde edilen veriler betimleyici istatistik analizlerine göre yorumlanmıştır. Erzurum ilinin hava sıcaklığına yönelik bilgiler ile tesislerin elektrik tüketimleri dönemsel olarak eşleştirildiğinde dış ısının düşük ya da yüksek olmasının tesisin tükettiği elektrik miktarına belirgin bir etki etmediği görülmüştür. Bir başka deyişle tesislerin en düşük elektrik tüketim miktarları ile dış hava ısısının en düşük olduğu dönem ya da tesislerin en yüksek elektrik tüketim miktarları ile dış hava ısısının en yüksek olduğu dönem eşleşmemektedir. Bu durum dış ısının etkisinin tesisin elektrik tüketim verimliliğine uygun biçimde kullanılmadığını gösterebileceği gibi tesislerin ısı yalıtımı bakımından verimli düzeyde olduğunu da gösterebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the operating cost analysis and utilization efficiency of ice sports facilities in Erzurum province. In terms of the research model, it was carried out at the case study level. In the research, the electricity consumption amounts of ice sports facilities operating in Erzurum province between 2016-2020 were analyzed. Subsequently, studies on the energy efficiency of ice facilities in the literature were examined and the utilization efficiency of the facilities subject to the study was interpreted. The electricity consumption of ice sports facilities in Erzurum between January 2016 and December 2020 was obtained from the archives of Erzurum Provincial Directorate of Youth and Sports. At the same time, weather values, which are the main factor affecting electricity consumption, were obtained from the General Directorate of Meteorology. The data obtained were interpreted according to descriptive statistical analysis. When the information on the air temperature of Erzurum province and the electricity consumption of the facilities were matched periodically, it was observed that low or high outdoor temperature did not have a significant effect on the amount of electricity consumed by the facility. In other words, the lowest electricity consumption of the facilities does not match the period when the outdoor temperature is the lowest, nor the highest electricity consumption of the facilities matches the period when the outdoor temperature is the highest. This may indicate that the effect of external heat is not used in accordance with the electricity consumption efficiency of the facility, or it may indicate that the facilities are efficient in terms of thermal insulation.