24 saatlik uyku yoksunluğunun statik ve dinamikdenge özellikleri üzerine etkisi
Static and dynamic sleep deficiency of 24 hourseffect on balance properties
  1. Tez No: 774352
  2. Yazar: SAMET SİTTİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPASLAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Uyku yoksunluğu, Statik denge, Dinamik denge, Sleep Deprivation, Static balance, Dynamic Balance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
24 SAATLİK UYKU YOKSUNLUĞUNUN STATİK VE DİNAMİK DENGE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ Samet SİTTİ Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Anabilim Dalı Doktora Tezi, Nisan 2021 Danışman: XXXXXXXXXXXXXXX ÖZET Yapılan bu çalışmanın amacı 24 saat uyku yoksunluğunun statik ve dinamik denge özellikleri üzerine etkisini belirlemek için yapılmıştır. Bu araştırmaya yaşları 13 Erkek 2 Kız olmak üzere toplamda sağlıklı birey gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmaya katılan gönüllülere her hafta aynı gün saatte olmak üzere 3 test uygulanmıştır. 1. testimiz gönüllülerin en az 24 saatlik uykusuz bırakılması sonucu statik ve dinamik denge değerleri test edilmiştir. 2. Testimiz 1 hafta sonra katılımcıların en az 9 saat uyumaları kaydıyla statik ve dinamik denge değerleri ölçülmüştür. 3. Testimiz 1 hafta sonra yine katılımcıların en az 9 saat uyumaları sonucu statik ve dinamik denge değerleri ölçülmüştür. Bu testlerimiz Biodex (Biodex, Inc, Shirley, New York)denge sistemi kullanılarak ve ERÜ Spor Bilimleri Fakültesi laboratuarımızda geliştirilmiş olan sistem aracılıyla kayıt altına alınmıştır. Araştırmaya katılacak olan bireylerin tespit edilmesinde, BGOF (Bilgilendirilmiş Gönüllü olur formu) ile açıklanan uyku saatleri katılımcılara sorulup ve düzenli olarak günlük 7 ile 9 saat arası uyuyan kişiler araştırmaya dâhil edilmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen olan veriler IBM-SPSS 25 paket programında analiz edilmiştir. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediğini tespit etmek amacıyla Shapiro-Wilk testi kullanılmıştır. Tekrarlayan ölçümlerde bulguların sonucunu tespit etmek için tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırmada farklı zamanlardaki 2'li karşılaştırmalar için LSD kullanılmıştır. Küresellik varsayımının olmadığı durumlarda greenhouse greiser düzeltmesi kullanıldı. Anlamlılık düzeyi α=0.05 alınmıştır. Çalışmamızın sonucunda; 24 saat uyku yoksunluğunun deney grubunun statik ve dinamik denge gözler açık ve kapalı skorları üzerinde farklılık gösterdiği bulgusuna ulaşılmıştır. Veriler analiz edildiğinde örneklem grubunda 24 saatlik uyku yoksunluğunun; gözler açık ve kapalı olarak uyguladığımız testlerle, statik ve dinamik denge yeteneği üzerine olumsuz etkileri olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
STATIC AND DYNAMIC SLEEP DEFICIENCY OF 24 HOURS EFFECT ON BALANCE PROPERTIES Samet SİTTİ Erciyes University, Institute of Health Sciences Department of Physical Education and Sport Sciences PhD Thesis, April 2021 Supervisor: XXXXXXXXXXXXXXXXX ABSTRACT The aim of this study to determine 24 hours sleep deprivation dynamic and static on the balance properties. In the this participated age of between 18-28 years healty individuals male 13 female 2 who is as a volunteer. In the this was participated practiced on the voluntueer everyweek same time and day. On the first tested as a result at least 24 hours sleep impact deprivation static and dynamic balance score. One week after practice second tested for detection static and dynamic balance values but providet that volunteers to be at least 9 hours sleep deprivation. Last test which is 3. Practice as in the previous test from the participate to be at least 9 hours sleep deprivation. All of the tests used to Biodex balance system ( Biodex, inc, shirley, New york ) and recorded through ERÜ lab of Sports Science Faculty system developed . in the determining the individuals who would participate in the research with explain BGOF (informed to be voluntueer sheet) that form were included people who were asked to respondents who regularly slept 7 to 9 hours in the study. İn the this study used to SPSS 25 packet program for analyze of data. In the this study used to Shapiro-Wilk test whether the data show normal distribution. On the repeated measurements for determined results used one way variance analyze. In the this research used to LSD for dual studies at different times. in case of absence of sphericity used to greenhouse greiser for adjustment. In the this study determine significance level α:0.05. End of the this study, It was founded that differented 24-hours sleep deprivation in the static and dynamic balance open and closed eyes scores in the proving group. In the analyze data sample group 24 hours sleep deprivation negative effect results detected practiced test ability of static and dynamic balance whether open and closed eyes.