Türkiye'de üretilen doğal terebentin ile sülfat terebentini bileşimlerinin tayini ve bileşenlerinin endüstriyel önemi olan başka bileşiklere dönüştürülmesi
- Tez No: 77447
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ANIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Terebentin, kızılcam, Pinus brutia, a-pinen, verbenol, verbenon, Turpentne, Tukish red pine, Pinus brutia, a- pinene, verbenol, verbenone
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
IV ÖZET TÜRKİYE'DE ÜRETİLEN DOĞAL TEREBENTİN İLE SÜLFAT TEREBENTİNİ BİLEŞİMLERİNİN TAYİNİ VE BİLEŞENLERİNİN ENDÜSTRİYEL ÖNEMİ OLAN BAŞKA BİLEŞİKLERE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ GÜL G. Sevinç Doktora tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi :Prof. Dr. Hüseyin ANIL Şubat 1998 123 sayfa Bu tezde yurdumuzda geniş yayılışa sahip iğne yapraklı ağaçlardan kızılcam (Pinus brutia) reçinesinden elde edilen doğal terebentin ve kraft kağıt endüstrisinin bir yan ürünü olan sülfat terebentini ile bu ağacın iğne yapraklarından su buharı distilasyonu ve solvent ekstraksiyonu elde edilen uçucu yağın içerdiği terpenik bileşikler gaz kromatografisi-kütle spektroskopisi (GC-MS) yöntemi ile kalitatif ve kantitatif olarak belirlenmiştir. Buna göre doğal terebentin ve sülfat terebentininde en yüksek oranda bulunan temel -bileşen a- pinen, iğne yapraklardan elde edilen uçucu yağda ise (3-pinendir. İğne yapraklı ağaçlarda büyük zarara neden olan kabuk böcekleri ile yapılan biyoteknik mücadelede feromon olarak etkinlik gösteren bileşikler kullanılmaktadır. Bu bileşikler arasında alkol ve keton grupları içeren terpenlerin izomerleri önemli yer tutmaktadır. Tezde ce pinenin kiral kolon kullanarak GC-MS yöntemi ile enantiyomerleri belirlenmiş ve bu enantiyomerleri başlangıç alarak yapılan işlemlerle feromon etkinliğine sahip cis-, trans- verbenol ve verbenon gibi yeni bileşikler elde edilmiştir. Bunlar arasında cis-verbenol kızılçamlarda zarara neden olan kabuk böcekleri ile mücadelede halen kullanılan ithal bir ürün olan feromon preparatının içeriğinin % 75 'ini oluşturmaktadır. Tezde denenen yöntemler arasında allilik oksidasyon 'ile oluşan verbenonun indirgenmesi bu bileşik için en uygun yöntemdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDIES ON THE COMPOSIONS OF SULPHATE AND GUM TURPPENTİNES PRODUCED IN TURKEY AND THE PRODUCTION OFF SOME NEW COMMERCIAL PRUDUCTS GÜL G. Sevinç Ph. D in Chemistry Supervisor:Prof. Dr. Hüseyin ANIL February 1998 123.pages In this thesis, the terpenic compounds of the natural turpentine from the resin of Turkish red pine (Pinus brutia) and the sulphate turpentine, which is a by product of the kraft pulp industry, as well as the volatile oil obtained both by water steam distillation and solvent extraction from the needle of this tree, have been investigated qualitatively and quantitatively by gas chromatography-mass spectroscopy (GC-MS) methods. According to these studies; a-pinene is the major compound of the natural turpentine and sulphate turpentine, and (3-pinene is the major compound of the needle oil. In coniferous trees, some compounds which have pheromone activities are being used for the biotechnical fight against bark beetles. Occupying an important part among these compounds are different isomers of terpenes which contain alcohol and keton groups. In this thesis, enantiomers of a-pinene have been determined in GC-MS by using chiral column, and some new compounds such as cis-, trans- verbenol and verbenone which have pheromone activities obtained by using enantiomers as a starting point. 75% of the pheromone preparate, which is an imported product that is still used for bark beetle fighting on Pitrus brutia, is cis-verbenol. Among the methods that have been tried, for this compound the allylic oxidation method used in this thesis has been found to be the most suitable.