Investigation of isomerization kinetics of m-xylene
M-Ksilenin izomerizasyon kinetiğinin araştırılması
  1. Tez No: 77448
  2. Yazar: OĞUZ AKPOLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: m-Ksilen, izomerizasyon, Isomerization, m-xylene
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
HI ÖZET M-KSİLENİNİZOMERİZASYON KİNETİĞİNİN ARAŞTIRILMASI AKPOLAT, Oğuz Doktora Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr Gönül GÜNDÜZ Temmuz 1998, 137 sayfa Bu çalışmada m-ksilenin gaz fazında izomerizasyon reaksiyonu, alumina ve zeolit taşıyıcılı farklı Ni, Sn, Pt, Ga, Re ya da Zr bileşiminde hazırlanan ve bazı yapısal özellikleri de belirlenen muhtelif katalizörler üzerinde denenmiştir. Bu katalizörler ile yapılan seçimlilik denemeleri sonucunda p-ksüene dönüşme ve seçimlilik açısından en iyi oldukları saptanan Pt ve Ga promotorları içeren ZSM5 taşıyıcılı iki katalizör üzerinde bu reaksiyonun kinetiği araştırılmış ve geliştirilen reaksiyon modelinin deneysel verilere oldukça iyi uyduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT INVESTIGATION OF ISOMERIZATION KINETICS OF M-XYLENE OğuzAKPOLAT Ph.D. in Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Gönül GÜNDÜZ July 1998, 137 pages In this work, gas-phase isomerization reaction of m-xylene was studied over various catalysts including Ni, Sn, Pt, Ga, Re or Zr in different compositions. Alumina and zeolite have been employed as carriers. The catalysts prepared were characterized and the most selective catalyst was determined after a selectivity screening test. The most selective catalysts were found to be the ones prepared over ZSM5 carriers and consisting of Ga and/or Pt as active components. Kinetics of the reaction was studied over the most selective catalysts and it was found that experimental data were pretty well suited to the kinetic model developed.