All-ceramic laminate retained resin-bonded fixed dental prostheses in the lower central incisor region: a three dimensional finite element analysis
Alt santral kesicinin komşu destek dişlerin bukkal yüzeyine tutunan tam seramik rezin destekli sabit protetik restorasyonlarında kantilever ve 3 üyeli restorasyonların 3 boyutlu sonlu eleman analiz ile kıyaslanması
  1. Tez No: 774548
  2. Yazar: MOHSEN HAGHIGHAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. COŞKUN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Laminat veneer, kantilever adeziv restorasyon, laminat destekli adeziv restorasyon, sonlu elemanlar analizi, laminates, buccally-retained RBFDPs, cantilever RBFDPs, FEA
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Literatürde laminat veneer şeklinde dizayn edilmiş tam seramik rezin destekli sabit protetik restorasyonların klinik başarısını gösteren çalışmalar bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, alt santral kesici diş eksikliğini tamamlamak için laminat veneeer tarzında hazırlanmış tam seramik rezin destekli sabit protetik restorasyonlardaki stress dağılımını sonlu elemanlar analizi yöntemi ile değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Prepere edilmiş mandibular sağ santral kesici ve sol lateral kesici dişin bulunduğu ve bu dişlerin periodontal ligamanlarını da taklid eden üç boyutlu bir sonlu elemanlar analiz modeli hazırlanmıştır. Bu model üzerine prepare dişlerin bukkaline tutunan ve tüm yüzeylerde eşit siman kalınlığı bulunan laminat veneer ve kantilever tarzında rezin destekli sabit protetik restorasyonlar sanal olarak tasarlanmıştır. 3 üyeli ve kantilever tarzında hazırlanan bu restorasyonlara çiğneme kuvvetlerini taklit edebilmek için pontik dişlerin bukkal insizal kenarının 2 mm altına 45 derece açı ile gelecek şekilde 100 N kuvvet sanal olarak uygulanmış ve elde edilen sonuçlar kıyaslanmıştır. Bulgular: Kantilever restorasyonlarda konnektör ve pontik dişin maruz kaldığı streslerin 3 üyeli restorasyonlardan (iki destek dişin bulunduğu) daha az olduğu ancak tam seramik restorasyonların, dişlerin, simanın ve periodontal ligamanın maruz kaldığı streslerin kantilever restorasyonlarda daha yüksek olduğu görülmüştür. Sonuçlar: Bu çalışmadan elde edilen bulgular doğrultusunda bukkal yüzeye tutunan kantilever tarzındaki tam seramik rezin destekli sabit protetik restorasyonların 3 üyeli laminat veneer tarzında hazırlanan restorasyonlara göre klinik olarak daha başarılı sonuçlar verebileceği görülmüştür. Kantilever restorasyonlarda siman üzerinde oluşan streslerin uzun dönemde başarısızlığa sebep olabilmesi bir dezavantaj oluştururken yüksek estetik beklentilerin karşılanabilmesi ve mine yüzeyine adezyon ile tutuculuğun arttırılması rezin destekli sabit protetik restorasyonların avantajlarındandır.
Özet (Çeviri)
Aim: Laminate retained all-ceramic RBFDP's clinical success is unknown due to lack of insufficient studies about them. The aim of the study is to evaluate stress distribution of all-ceramic laminate retained RBFDPs in the lower central incisor region via finite element method. Material and Method: A three dimensional finite element analysis model will be developed including mandible, prepared lower right central and left lateral incisor with periodontal ligament structures. Then a three unit buccally retained RBFDP and cantilever buccally retained RBFDP was virtually constructed, also a uniform thickness was designed for cement. A load of 100 N applied to the buccal surface at 45 degree, 2mm below the incisal edge of the pontic on both three unit and cantilever restoration to stimulate biting forces. The results was compared. Findings: Stresses on connector and pontic in cantilevered restoration was lesser compared with the 3 Unit Restoration (double abutments). While stresses on laminates, teeth, cement and PDL was higher in cantilevered restoration. Results: clinical significance of this study shows cantilever buccally-retained RBFDPs are more reliable than three unit (double abutments) buccally-retained RBFDPs since main reported failure of RBFDPs are in connector areas. Because of high level of stresses on cement in cantilevered restoration failure in this area may be expected and this might be the issue in these restoration. The advantage of using buccally retained RBFDPs is more retentive enamel area for cement and higher esthetic outcome.