5-6 yaş grubu çocuklarda, oyun bağımlılığı ve gelişimleri arasındaki ilişki
Play addiction tendencies and developments in children of 5-6 years old fine motor, gross motor, language and social-personal skills developments
- Tez No: 774569
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE ELAGÖZ YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: 5-6 yaş grubu çocuklar, Denver testi, dijital oyun bağımlılığı, teknolojik alet, gelişim, 5-6 year old children, digital game addiction, Denver test, technological device, development
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Araştırmanın amacı, okul öncesi dönem 5-6 yaş grubu çocukların dijital oyun bağımlılığı ve kişisel, sosyal, ince motor, dil ve kaba motor gelişimleri arasındaki ilişkiye incelemektir. Ayrıca çocukların dijital oyunlarda tercih ettiği teknolojik alet, geçirdiği süre ve oynadıkları oyunun türü (eğitici, eğlence, şiddet ve yarışma) gelişim alanları arasındaki ilişkileri araştırmıştır. Çalışmanın ilk aşaması sosyodemografik bilgi formu, çocuğun oynadığı oyuna ilişkin dağılımlar ve DOBE ölçeğinden oluşmaktadır. İkinci aşamada Denver II Gelişimsel Tarama testi uygulanmıştır. Araştırma örneklemi 2020-2021 yılı Bahçeşehir Okulları Tekirdağ, Keşan ve Kırklareli şubelerinde öğrenim gören kreş ve anaokulu öğrencileri ve ebeveynlerinden oluşmaktadır. Çalışmada 32 kız, 28 erkek katılımcı olmak toplam 60 çocuk katılmıştır. Veri analizi için NCSS (Number Cruncher Statical System) programı kullanıldı. Araştırma bulguları; Denver testi katılımcılarının Kişisel-Sosyal boyutuna bakıldığında %83'ünün gelişimi normal %16,7'sinin şüpheli ya da anormal, İnce Motor %88,3'ünün gelişimi normal %11,7'sinin şüpheli ya da anormal olduğu gözlemlenmiştir. Dil boyutuna bakıldığında %81,7'sinin gelişimi normal, %18,3'ünün şüpheli veya anormal olduğu gözlemlenmiştir. Son olarak Kaba Motor boyutuna bakıldığında %86,7'sinin gelişiminin normal, %13,3'ünün şüpheli ya da anormal olduğu bulunmuştur. Dijital içerikli oyunlarda geçirilen süre arttıkça bağımlılık oranında arttığı bulunmuştur. Oyun türünde eğitici içerikli olmayan oyunlar DOBE alt boyutlarından alınan toplam puanda artışa sebep olduğu yönündedir. Telefon veya tablet gibi taşınabilir cihazları tercih eden çocukların dijital içerikli oyun sürelerinde de artış olduğu yönündedir. Denver testi ve demografik özellikler karşılaştırıldığında; İnce Motor sonucu anormal olan çocukların annelerin yaşı istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek çıkmıştır. Son olarak Dijital Oyuna İlişkin Özellikler ve Denver II Gelişimsel Tarama Testi karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the relationship between digital game addiction and personal, social, fine motor, language and gross motor development of preschool children 5-6 years old. In addition, the technological device that children prefer in digital games, the time they spend and the type of game they play (educational, entertainment, violence and competition) have investigated the relationships between development areas. The first stage of the study consisted of a sociodemographic information form, distributions of the child's play, and the DOBE scale. In the second stage, Denver II Developmental Screening test was applied. The research sample consists of kindergarten and kindergarten students and their parents studying at Bahçeşehir Schools Tekirdağ, Keşan and Kırklareli branches in 2020-2021. A total of 60 children, 32 girls and 28 boys, participated in the study. NCSS (Number Cruncher Statical System) program was used for data analysis. Research findings; Considering the Personal-Social dimension of the Denver test participants, it was observed that 83% had normal development, 16.7% suspicious or abnormal, Fine Motor development was normal for 88.3%, 11.7% had suspicious or abnormal development. Considering the language dimension, it was observed that 81.7% of them had normal development and 18.3% of them were suspicious or abnormal. Finally, when the Gross Motor dimension was examined, 86.7% of them were found to have normal development and 13.3% to be suspicious or abnormal. It has been found that as the time spent in games with digital content increases, the rate of addiction increases. Games with non-educational content in the game type are in the direction of increasing the total score obtained from the DOBE sub-dimensions. Children who prefer portable devices such as phones or tablets also show an increase in playtime with digital content. When Denver test and demographic characteristics were compared; The age of the mothers of the children with abnormal Fine Motor results was statistically significantly higher. Finally, when Digital Game Features and Denver II Developmental Screening Test were compared, no statistically significant differences were found.