Çocuk cinsel istismarı ve medya: Türk realite programlarının eleştirel söylem analizi
Child abuse and media: Critical discourse analysis of Turkish reality programs
- Tez No: 774570
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE ZEYNEP GÜDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk İstismarı, Ensest, Realite Programları, Pedofili, R. Wodak, Söylem, Child Abuse, Incest, Reality Programs, Pedophilia, R. Wodak, Discourse
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Çocuk istismarı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de var olan önemli bir toplumsal sorundur. Çocukluk döneminde maruz kalınan istismar vakalarının en önemlisi olarak değerlendirilen cinsel istismar durumları, çocukların psikolojik durumlarını ve sosyal hayatlarını olumsuz yönde etkilemektir. Çocuk cinselliği ve istismar durumları bulunduğu kültürel yapıyla ilişkilidir ve çocuk istismarı vakalarının tespitinde ise son dönemlerde medyanın rolü, bu vakaları gün yüzüne çıkarması hususunda önem kazanmıştır. Bu nedenle araştırmada, realite programlarında işlenen çocuk istismarı vakaları, ensest ve pedofili bağlamında irdelenerek, istismar vakalarına yönelik Türkiye'nin toplumsal yapısı bağlamında bir eleştirel söylem analizi ve değerlendirmesi ortaya konulmuştur. Eleştirel söylem analizi toplumda var olan toplumsal sorunların belirlenip ortaya çıkarılmasında önemlidir. Buna dayanarak Türk Realite Programlarında işlenen cinsel istismar vakalarının incelenmesi ve literatür taraması aracılığıyla toplanan veriler ışığında incelenmektedir. Bu araştırmada izlenilecek yol, araştırma sorusunun belirlenip litaretürün taranması ve içerik analizinin yapılması, amaçların belirlenmesi, çalışmanın tasarlanması, medya içeriklerinin incelenmesi, verilerin toplanması, sınıflandırılması ve analiz edilmesi, bulguların ortaya konmasının ardından literatürle gerekli karşılaştırma yapılarak verilerin yorumlanması ve raporlaştırılmasını içermektedir.
Özet (Çeviri)
Child abuse is an important social problem in our country as well as all over the world. Sexual abuse cases, which are considered to be the most important cases of abuse in childhood, negatively affect the psychological conditions and social lives of children. Child sexuality and abuse cases are related to the cultural structure in which they are found, and the role of the media in the detection of child abuse cases has recently gained importance in bringing these cases to light. For this reason, in this study, child abuse cases in reality programs are examined in the context of incest and pedophilia, and a critical discourse analysis and evaluation of abuse cases in the context of Turkey's social structure is put forward. Critical discourse analysis is important in identifying and revealing the social problems that exist in society. Based on this, cases of sexual abuse in Turkish reality programs are examined in the light of the data collected through a literature review. The path to be followed in this research includes determining the research question, scanning the literature and conducting content analysis, determining the objectives, designing the study, examining the media content, collecting, classifying and analyzing the data, interpreting and reporting the data by making the necessary comparison with the literature after revealing the findings.