Su sporları yapan ve yapmayan bireylerin öznel iyi oluş ve öfke ifade tarzlarının incelenmesi
Examination of subjective well being and anger expression manner of inviduals who engage in water sports and those who do not
- Tez No: 774579
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Anger, anger expression manner, recreational activities, subjective well being, water
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma ile Muğla ve çevresinde su sporları yapan ve yapmayan bireylerin öznel iyi oluş düzeyleri ve öfke ifade tarzlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evreninin su sporları yapan ve yapmayan bireyler oluştururken, örneklem grubunu ise Muğla ve çevresinde su sporları yapan ve yapmayan 88 kadın ve 114 erkek olmak üzere toplam 202 kişi oluşturmuştur. Verilerin elde edilmesinde araştırmacı tarafından oluşturulan ''demografik bilgi formu'' kullanılırken öznel iyi oluş düzeylerinin incelenmesinde Tuzgöl-Dost (2005) tarafından geliştirilen 46 maddelik öznel iyi oluş ölçeği, öfke düzeylerinin incelenmesinde ise Spielberger tarafından geliştirilen, Özer (1994) tarafından Türkçeye uyarlanan, 34 maddelik sürekli öfke-öfke ifade tarzı ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde tanılayıcı istatistikleri yapılarak varyans ve homojenlikleri test edilmiştir. Veriler sayısal değerler şeklinde tablo ve grafiklere dönüştürülmüştür. İkili karşılaştırmalarda Independent Samples t test, çoklu karşılaştırmalarda One-way Anova testi kullanılırken farklılık kaynağının belirlenmesinde ise Tukey HSD testi kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda cinsiyet, meslek, ekonomik durum ve su sporları yapma amacına bağlı olarak istatistiki bir farklılık bulunmazken su sporları yapan bireylerin yapmayan bireylere göre öznel iyi oluş düzeylerinin yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca su sporları yapan bireylerin su sporları yapmayan bireylere göre sürekli öfke, iç öfke, dış öfke alt boyutlarının düşük, öfke kontrol alt boyutunun ise yüksek olduğu bulunmuştur. Bunun yanında yaş arttıkça öfkenin azaldığı gözlemlenmiştir. Bu çalışma bulgularına dayanarak; Su sporları ile ilgili rekreasyonel faaliyet yapmanın tüm öfke boyutlarını ve öznel iyi oluşu pozitif olarak etkilediği, Yaş arttıkça sürekli öfkenin azaldığı, diğer değişkenlere bağlı olarak istatistiki bir değişim gözlenmediği tespit edilmiştir. Çalışmamızın su sporlarına yönelik literatürdeki sınırlı sayıdaki çalışmaya kaynak olacağı ve daha sonraki çalışmalara ışık tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
With this study, it was aimed to examine the subjective well-being levels and anger expression styles of individuals who do and do not do water sports in and around Muğla in terms of various variables. While the population of the study consisted of individuals who do and do not do water sports, the sample group consisted of a total of 202 people, including 88 women and 114 men, who do and do not do water sports in and around Muğla. Obtaining the data that is created by the researcher in 'demographic information form' is used, while subjective well-being in the determination of the level of Tuzgol-Friendly (2005) developed by the 46-item subjective well-being scale, the level of anger, the determination of the Spielberger developed by Özer (1994) adapted to Turkish by a 34-item trait anger-anger expression scale was used. In the analysis of the obtained data, their variance and homogeneity were tested by performing diagnostic statistics. As a result of this study, while there were no statistical differences depending on gender, occupation, economic status and purpose of doing water sports, it was found that the subjective well-being levels of individuals who do water sports are higher than those who do not. In addition, it was found that individuals who practice water sports have low levels of constant anger, internal anger, external anger sub-dimensions and high levels of anger control sub-dimensions compared to individuals who do not practice water sports. In addition, it has been observed that anger decreases with increasing age. Based on the findings of this study; It was found that doing recreational activities related to water sports positively affects all dimensions of anger and subjective well-being, constant anger decreases with increasing age, and no statistical change is observed depending on other variables. It is thought that our study will be a source for the limited number of studies in the literature on water sports and shed light on subsequent studies.