Stratejik planlamanın Libya yüksek öğrenim kurumlarının performansına etkisi: Trablus Ünıversitesi üzerine bir çalışma
The impact of strategic planning on the performance of Libyan higher education institutions: A case study of Tripoli University
  1. Tez No: 774608
  2. Yazar: ABDOULWAED SALEM MUFTAH ABOUDABER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL TURAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Strategic Planning, Tripoli University, High Education Performance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Çalışma, Libya'daki yükseköğretim kurumlarında verimliliği ve etkinliği artıran önerilere ulaşmak adına stratejik planlamanın etkisini araştırmaktadır. Çalışma yalnızca Trablus Üniversitesindeki çalışanlar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın önemi, özellikle Trablus'taki Üniversitelerde akademik ve profesyonel anlamda yapacağı katkılardan kaynaklanmaktadır. Çalışma, gelecekte neler olacağına dair daha derin bir içgörü sağlayan ve betimsel analize kıyasla daha doğru, güvenilir sonuçlar veren tanımlayıcı ve analitik yaklaşımları tercih etmiştir. Araştırmanın evrenini, Trablus Üniversitesi'nde görev yapan fakülte ve enstitüler dahil olmak üzere toplam 458 yönetici ve personel oluşturmaktadır. Bu çalışmada katılımcılar amaçlı örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırmada hem nicel hem de nitel yaklaşımlar kullanılmıştır. Veriler anketler aracılığıyla toplanmıştır. Cevaplar“1: Kesinlikle katılmıyorum, 2: Katılmıyorum, 3: Kararsızım, 4: Katılıyorum ve 5: Kesinlikle katılıyorum”şeklinde beşli Likert tipi ölçeklere göre toplanmıştır. Araştırma modeline dayalı olarak bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken üzerindeki etkisini analiz etmek için çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Stratejik planlamanın her bir alt boyutu Trablus Üniversitesi'nin performans düzeyi ile bağımsız olarak inceledikten sonra, aşağıdaki iki değişken için anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Bu alt boyutlar stratejik analiz ve stratejik seçim olarak sıralanabilir. Trablus Üniversitesi'nin performans düzeyinde, aşağıdaki alt boyutlar için önemli farklılıklar bulunmamıştır. Bunlar stratejik vizyon, misyon ve hedefler olarak sıralanabilir. Son olarak, akademik yeterlilik değişkenleri ve mevcut iş alanı nedeniyle katılımcıların stratejik planlama düzeyine ilişkin tutumlarında istatistiksel olarak anlamlı önemli farklılıklar olduğu tespit edilmiş ve ayrıca katılımcıları demografik verileri ile mevcut iş alanı değişkenlerine bağlı olarak performans kavramına ilişkin tutumları istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde farklılaşmıştır. Son olarak çalışmada Libya Yüksek Öğrenim Bakanlığı ve gelecekteki çalışmalar için çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The study aimed at analyzing the impact of strategic planning on the performance of higher education in Tripoli university in order to reach recommendations that enhance efficiency and effectiveness in the higher education sector in Tripoli-Libya. The importance of this study comes through a number of expected additions that the researcher can provide the academic and professional fields in government organizations, especially the University education sectors in Tripoli. The study followed descriptive and analytical approaches that provide a deeper analysis and insight for what will happen in the future and gives more accurate, reliable and predictive results compared to descriptive analysis. The population of the study comprised a total of 458 management and staff from selected faculties and institutes in the university of Tripoli for the study. Purposive sampling was employed to select the respondents in this study The study utilized both quantitative and qualitative approaches. Data was collected through questionnaires. The responses are taken based on the five-point Likert scale scales“1: Strongly disagree, 2: Disagree, 3: Neutral, 4: Agree and 5: Strongly agree”. In order to analyze the effect of the independents variables on the dependent variable based on the research model, and multiple linear regression were used. SPSS statistics program was used to evaluate and analyze data. After examining the impact of each strategic planning independently on the level of performance of University of Tripoli, we found that there is a statistically significant effect at the level of significance (05.0) for the following two variables: (Strategic analysis, and strategic choice) on the level of performance of the University of Tripoli, while there is no significant Statistics effect for the following variables: (strategic vision, mission and goals). Finally, we confirmed that there are significant differences of statistical significance in the respondents' attitudes about the level of strategic planning due to the academic qualification variables and the field of the current job, as well as the presence of statistically significant differences for the respondents' attitudes about the concept of performance due to the variables: gender, educational qualification and field of current job. Several recommendations for the Libyan Ministry of higher education and for future studies were stated.